Vi jagter genbrugsguldet som aldrig før: Store kæder slår rekord

Den store interesse for brugte varer kan skyldes energikrisen, ifølge flere eksperter.

Birgit Hell er én ud af tre ledere hos Røde Kors i Sønderborg. Det er især dametøj, som køberne jagter hos dem, fortæller hun. (Foto: © Bo Bork Bechsgaard)

Flere søger efter lænestolen med patina og den brugte, billige vinterfrakke.

Faktisk står Røde Kors, Kirkens Korshær og Folkekirkens Nødhjælp alle til at få en rekordomsætning i år.

Og det er særligt efter sommerferien, at mange har kigget forbi den lokale ’genner’, siger Dorthe Egede Hansen, der er chef for genbrug i Kirkens Korshær:

- Vi ser i højere grad, at folk har en agenda når de kommer. De skal ind og hente en gryde eller en flyverdragt. Det meget specifikt. Og det er et tegn på, at de gerne vil spare penge.

Og det mærker de også hos Røde Kors i Sønderborg, hvor de ser en femdobling i antallet af kunder, vurderer leder Birgit Hell:

- Førhen var der ikke altid særlig mange herinde. Men nu kommer der bare virkelig mange ind i butikken.

Skyldes de høje priser

Det er et krisetegn, at mange jagter genbrugsguldet, siger erhvervsforsker Frederik Larsen – der også er medstifter af konsulentvirksomheden In Futurum:

- Genbrug handler om at udnytte ressourcerne bedre – f.eks. ens økonomi. Og det virker som om, at de stigende priser får folk til at ty til genbrug.

Frederik Larsen mener, at det er blevet langt mere almindeligt at købe brugt ting. (Foto: © Carsten Jandorf DR)

Men det er dog ikke kun de høje priser på varme, el og dagligvarer, der får mange til at søge mod de brugte varer. Det er også klimaet, der trækker, mener Ole Storm Jørgensen, der er lektor på Erhvervsakademi Dania:

- Mange af os er efterhånden bevidste om, at det gør noget godt for klimaet, når man køber genbrug. Det er også et identitetsskabende køb, for det er med til at fortælle omverdenen, hvem man er.

Frygter de løber tør for varer

Men selvom det er en god nyhed for genbrugsbutikkerne, så kan det også blive et problem på lidt længere sigt.

For når flere køber genbrug, så er der måske færre, der køber nyt - og det kan betyde færre donationer, frygter Dorthe Hansen, der er genbrugschef i Kirkens Korshær.

- Vi har en bekymring for, at vi kan løbe tør for varer på et tidspunkt. Der er allerede nu nogle varer, som vi får mindre ind af.

Hos Røde Kors i Sønderborg spørger kunderne nu mere ind til specifikke varer - fremfor bare at ose, siger leder Birgit Hell. (Foto: © Bo Bork Bechsgaard)

Men hos Røde Kors i Sønderborg, frygter de ikke at få tomme bøjler og hylder lige foreløbig:

- Vi får stadig mange gode donationer, og vi har mange gode frivillige, der hjælper med at få varer ind. Det kan være svært at følge med nogle gange, hvis vi sælger meget. Men jeg tror ikke, at det bliver et problem.

Røde Kors er da også begyndt at tænke i nye former for genbrug. Nu er det nemlig ikke kun trøjer og sofaer, som folk gerne vil købe brugt.

Det kan også være brugte vinduer, døre og tømmer:

- Vi udvider til andre steder, hvor der er et stort genbrugs-potentiale, som ikke er udnyttet endnu. Vi kan nemlig se, at flere og flere får interesse for bygge-genbrug, siger Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors.