Vi orker ikke hus og have: Benthe på 25 droppede villadrøm og rykkede i rækkehus

Efterspørgslen på rækkehuse er lige nu enorm.

(Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt © (c) DR)

Egen indgang, terrasse, ingen vedligehold og kun en lille have.

Det var nogle af de ting, 25-årige Benthe Pilgaard Jensen og hendes mand faldt for, da de valgte at flytte fra lejlighed til rækkehus i Haderslev sidste år.

- Vi havde brug for lidt mere plads. Og vi synes, at rækkehuset var en god løsning med to små børn. Her er et godt udemiljø med en terrasse og en lille smule have. Og så er huset i ét plan, fortæller Benthe Pilgaard Jensen.

Da lejligheden blev for lille, overvejede parret i første omgang, om de skulle købe et parcelhus.

- Overvejelserne gik på, om vi havde lyst til at bruge den tid, det kræver at holde hus og have. Om det var dét værd.

Ved nærmere eftertanke droppede de tanken om eget hus. Og valget faldt i stedet på det lejede rækkehus, hvor haven er lille, og vedligeholdelsen er overladt til andre.

- Vi vil hellere bruge tid med vores piger. Når vi bor her, kan vi være mere sammen som familie uden at tænke på, at vi om lørdagen skal male gavl og ordne gør-det-selv-projekter, siger Benthe Pilgaard Jensen.

  • De 35 rækkehuse i Haderslevs sydlige bydel er bygget, hvor der tidligere lå store boligblokke. Rækkehusene skal lokke flere børnefamilier til området. (Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt)
  • Familien Jensen savnede et godt udemiljø til deres børn, da de boede i lejlighed. Nu har de fået terrasse og en lille have. (Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt)
  • Huset er lavet i ét plan. Det passer rigtig godt, når man har to små børn, fortæller Benthe Pilgaard Jensen. (Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt)
  • Naboerne bor selvsagt tæt på, når man bor i rækkehus, men der er et godt naboskab, fortæller Benthe Pilgaard Jensen. (Foto: Jonas Kjærsgaard Laasholdt)
1 / 4

Rift om nye rækkehuse

Familien Jensens hjem ligger i Haderslevs sydlige bydel. Her er der lige nu ved at blive opført 35 rækkehuse, hvor der tidligere lå store boligblokke.

Domea, der er en af Danmarks største almene bygge- og boligadministrationer, udlejer rækkehusene. Og der er rift om dem. Kun ganske få er stadig ledige, og det er, selvom halvdelen slet ikke står færdige endnu.

Rækkehuse er nemlig højt på ønskelisten hos flere grupper, fortæller kundechefen for Syd- og Sønderjylland i Domea, Ronny Hjordt-Nielsen.

- Det er det nye sort. Det appellerer til seniorer, der flytter fra et parcelhus. Men det appellerer også til folk, som er nye på boligmarkedet. Her kan de få noget, der minder om et parcelhus, uden at tage banklån.

I Holstebro er der også rift om nye rækkehuse, fortæller ejendomsmægler ved Nybolig Holstebro Kim Poulsen.

De står for udlejningen af 55 rækkehuse, der er ved at blive bygget øst for Holstebro – og de er alle lejet ud, selvom beboerne først kan flytte ind i august.

- Det er nemt både at udleje og sælge rækkehuse. Især salgshuse er væk, før de overhovedet er opført. Det er bare blevet populært at bo i rækkehus, siger han.

Passer til moderne børnefamilier

Ifølge boligmediet Boliga.dk blev der mellem 2016 og 2020 bygget 11.500 rækkehuse i hele landet. Det er næsten dobbelt så mange som fire år tidligere.

Tine Nielsen, der er fagekspert i arkitektur fra Videncenteret Bolius, vurderer, at rækkehuse er blevet populære, fordi de passer godt til den måde, moderne børnefamilier lever på i dag.

- Mange vil gerne have sin egen have og terrasse, men stadig være tæt på sine naboer og være en del af fællesskabet. Samtidig har moderne børnefamilier en travl hverdag med mange aktiviteter og vil derfor ikke bruge meget tid på at vedligeholde hus og have.

Hun peger også på, at drømmen om rækkehus taler godt ind i tanken om mere bæredygtighed, fordi man både sparer på energi og byggematerialer, når man bygger og lever i rækkehuse.

Benthe Pilgaard Jensen og hendes familie er faldet godt til i deres lille rækkehus i Haderslev, og hun regner med, at de bliver boende her de næste mange år.

- Vi skal kun sørge for at klippe græsset og hækken en gang imellem. Resten ordner andre for os. Det giver rigtig god mening for os at slippe for de forpligtelser, mens vi har små børn. Så kan vi altid købe et hus senere, hvis det er det, vi vil.

Facebook
Twitter