Vi smider bunkevis af fejlfrit elektronik ud

Computere, kameraer, kaffemaskiner og blendere bliver kasseret, selv om de virker fint.

Vi smider bunkevis af elektronik-apparater ud, selv om de egentlig sagtens kunne tåle at blive brugt lidt mere.

Det viser en ny undersøgelse af kasseret elektronik fra Syddansk Universitet.

Undersøgelsen viser, at hvert fjerde husholdningsapparat, som vi smider ud, faktisk fungerer upåklageligt.

- Vi fandt for eksempel computere, kameraer og endda en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen, siger ph.d-studerende Keshav Parajuly fra Syddansk Universitets Livscykluscenter.

Han har stået på hovedet i genbrugsstationernes containere for at undersøge danskernes kasserede elektronik.

- Det undrer mig, at folk smider så meget ud, som virker glimrende, siger forskeren.

Ifølge undersøgelsen er der mellem 65 millioner og 140 millioner kroner at hente årligt, hvis kasserede apparater blev genbrugt.

- Vores måde at genbruge de elektroniske produkter består i at smadre dem til pindebrænde og bruge nogle af materialerne igen. Men det er kun omkring ti procent, vi faktisk får genbrugt, siger Henrik Wentzel, der er centerleder på Syddansk Universitets Livscykluscenter.

Derfor håber Henrik Wenzel, at vi i fremtiden vil blive bedre til at udnytte vores elektronik fuldt ud. Løsningen kunne være at leje frem for at eje.

- Mange vil gerne leje for eksempel deres computer, fordi de er trætte af at skulle opgradere og så videre. Så får virksomhederne et meget større incitament til at holde produkter ved lige og udnytte de værdier, der er i dem, når de tager dem tilbage igen, siger Henrik Wenzel.

Op mod fem ton elektronikaffald blev inspiceret og testet i forbindelse med undersøgelsen. 22 procent af alle husholdningsapparaterne fungerede upåklageligt. Det samme gjaldt syv procent af billedskærmene.

Mængden af apparater, som fungerede, var endda større, men nogle var så gået i stykker, da de blev kastet ind i buret på genbrugsstationen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.