Vi vil bo i økolandsbyer

Interessen for at leve i harmoni med naturen er stigende i disse år.

Økolandsbyer skyder op rundt op i Danmark Her er det et billede af Himmerlandsbyen ved Aarestrup i Nordjylland. (Foto: Søren Nygaard Jessen © DR Nordjylland)

Frugter fra træer i haven, æg og mælk fra egne dyr og en nabo, der hjælper med børnene.

Landsforeningen for Økosamfund oplyser, at der de seneste år er kommet flere økolandsbyer i Danmark.

Der er omkring 50 økosamfund lige nu, og flere er på vej.

Fællesskab og miljøvenlig

En af de nye økobyer kan måske komme til at ligge i Varnæs uden for Aabenraa. Her arbejder en initiativgruppe på at skabe en bæredygtig landsby med dyr, køkkenhave, frugtplantager og små grønne virksomheder.

Pernille Beck har taget initiativet til at skabe økolandsbyen.

- Det handler om at leve miljøvenligt, men også om fællesskab. Det skal være et sted, hvor man har tid til hinanden og passer på hinanden, siger idékvinden bag projektet, Pernille Beck.

Folk vil have det gode liv

Hun er bestemt ikke den eneste. Interessen for at lave bæredygtige landsbyer er stærkt stigende, siger formanden for Landsforeningen for Økosamfund, Ditlev Nissen. Og det handler ikke kun om økologi.

- Folk vil gerne leve det gode liv, de vil gerne have et sted, hvor der er et socialt fællesskab. Der er gode sunde rammer for deres børn, forklarer Ditlev Nissen.

Et økosamfund fungerer jo som en lille kommune, så der er i høj grad en selvforvaltning, siger Ditlev Nissen.

- Det betyder, at man er meget tæt på beslutningsprocesserne og de ting, hvor man brænder for noget. Det betyder, at der er direkte adgang til indflydelse, fortæller Ditlev Nissen.

Facebook
Twitter