VIDEO Enestående udgravning i gang i Ribe

I dag begyndte historiske udgravninger, som kan give nyt perspektiv på vikingetiden.

I Danmarks ældste by, Ribe, begyndte man i dag danmarkshistoriens nok hidtil største udgravning.

Ikke i fysisk forstand, for feltet, man graver i, udgør ikke meget mere end 100 kvadratmeter. Derimod målt på forventningerne til udgravningerne, for de er enorme.

Det fortæller udgravningens projektleder, professor Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet.

- Den her udgravning har jeg drømt om i tyve år. Lige siden jeg som studerende første gang beskæftigede mig med Ribe, siger Søren Sindbæk.

Førende arkæologer fra hele verden kommer for at hjælpe med udgravningen, som omtales som enestående.

Det skyldes først og fremmest, at man for første gang tager helt nyt højteknologisk udstyr i brug. Med det kan man undersøge lagene fra vikingetiden fra 700-900-tallet.

Ribe har Europas bedst bevarede lag af handelsparceller fra 800-tallet. Derfor er udgravningen også interessant i internationalt perspektiv.

- I Ribe har vi muligheden for at få svar på nogle spørgsmål, som vi ikke kan få svar på andre steder i Nordeuropa. Det handler om, hvad der skete i optakten til vikingetiden, siger Søren Sindbæk.

Noget af det usædvanlige ved udgravningen er, at man faktisk allerede ved, hvad man vil finde. Det er Ribes supermarked fra 700-tallet. Parcellen blev nemlig brugt som datidens handelscentrum i Danmark. Her blev de ypperste varer vist frem.

Den nye teknologi, der anvendes, kaldes high definition archaeology. Med den kan man zoome ind på detaljerne og få lavet en endnu mere præcis kronologi af vores historie fra 700-tallet, 800-tallet og 900-tallet.

- Udgravningen skal blandt andet give svar på, om det var norske vikinger, der grundlagde Danmarks første by, fortæller professoren.

Udgravningen kommer til at tage et år. Herefter er der afsat tre år til at analysere alle prøverne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk