VIDEO Mystisk hval strandet i Danmark for første gang: Nu sprætter eksperter den op

Man ved meget lidt om hvalen, fordi den normalt lever langt nede på de dybe oceaner.

Dyrlæger og biologer fra hele landet tog til Esbjerg for at være med ved obduktionen af den hval, der i fredags lå strandet på Rømø.

En død næbhval blev i fredags fundet strandet på Rømø. Hvalen er af arten småhovedet hval, og det er første gang nogensinde, at sådan en hval er skyllet i land i Danmark.

Umiddelbart efter fundet, hentede Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg den seks meter lange hval på Rømø. Weekenden over har man ladet den ligge udenfor i museets baggård for på bedst mulig vis at bevare den døde hval, der i dag blev obduceret af biologer og dyrlæger fra hele landet.

Peter Theilberg Madsen var en af dem. Han er biolog og hvalekspert ved Aarhus Universitet. Han kom for at lære mere om hvalen, der er yderst sjælden på disse nordlige kanter af verdenshavene.

- Det er et stort rovdyr, men vi ved meget lidt om, hvilken rolle de spiller ude i verdenshavene. Normalt rejser vi mange tusinde kilometer for at komme i nærheden af den.

Småhovedet hval lever normalt dybt nede i de store oceaner. Den er en af de hvalarter, der dykker allerlængst ned mod bunden. Faktisk er den observeret hele tre kilometer under havoverfladen.

En af de andre hvalentusiaster, der deltog i obduktionen, er dyrlæge ved DTU Tim Kåre Jensen. Han vil gerne finde ud af, hvorfor hvalen er død, og han har derfor haft fingrene i hvalens tarm.

- Vi har taget en afføringsprøve, som vi kan undersøge nærmere hjemme i laboratoriet for at se, om hvalen har været befængt med parasitter.

Den strandede hval var fuldvoksen. Forhåbentlig kan obduktionen senere forklare, hvorfor den endte sine dage på stranden ved Lakolk.