Vildsvinehegn i Frankrig glæder danske landmænd

Frankrigs planer om et vildsvinehegn ved grænsen til Belgien glæder landbrugsorganisation.

Frankrig har planer om at opsætte et hegn, der skal inddæmme svinepesten fra Belgien. Den beslutning glæder (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Frankrig har besluttet at opsætte vildsvinehegn på grænsen til Belgien, skriver flere franske medier.

Det sker efter, der er fundet svinepest i 75 vildsvin på trods af, at myndighederne allerede har slået 4.000 svin ned og spærret området af for offentligheden.

Frankrigs beslutning om et vildsvinehegn glæder formanden for LandboSyd Mogens Dall. Flere kritikere af hegnet forsøger nemlig at omgøre den danske beslutning ved at påvise, at hegnet overtræder visse EU-regler.

Derfor håber Mogens Dall, at hegnet bliver et mere accepteret værktøj til at bekæmpe smitten af svinepest.

- Beslutningen om et vildsvinehegn i Frankrig er et tiltag, der peger i den rigtige retning for os herhjemme, der ønsker et vildsvinehegn. Der er håb for, at EU også synes, at det er et godt tiltag, hvis flere lande ønsker at opsætte et hegn, siger han.

Stadig kritik mod dansk vildsvinehegn

En af vildsvinehegnets kritikere er Danmarks Naturfredningsforening.

Selvom Frankrig beslutter at opsætte et hegn for at inddæmme svinepest, så ændrer det ikke deres holdning, siger biolog Bo Håkkansson.

- Frankrig sætter et hegn op for at inddæmme en konkret smittet vildsvinebestand, og det er en helt anden situation end den danske, siger han.

- Det er stadig svært at se noget fagligt belæg herhjemme for at sætte et hullet hegn op. Det er mennesker, som får smitten til at bevæge sig rundt i Europa. Et hegn i Danmark vil ikke hjælpe, da det ikke vil være vildsvin, som risikerer at bringe smitten til Danmark, mener han.

Heller ikke hos Verdensnaturfonden ændrer den franske beslutning holdningen til et vildsvinehegn på dansk jord, siger seniorbiolog Thor Hjarsen.

- Det danske hegn strækker sig fra kyst til kyst, men går på tværs af land i Frankrig. Derfor formoder vi, at hegnet får en anden og kraftigere effekt på de store pattedyr i Sønderjylland og det nordlige Tyskland, siger han.

Alle midler skal i sættes ind

Den afrikanske svinepest kan have store konsekvenser på blandt andet eksportområdet. Hos LandboSyd mener Mogens Dall, at alle midler må i brug for at nedkæmpe virussen.

-Som de gode naboer vi er blevet i Europa, der sætter vi hegn op med den tanke, at det kan begrænse en altødelæggende sygdom, siger han.

Det planlagte vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse bliver sat op i 2019. Hegnet skal strække sig 70 kilometer og være halvanden meter højt.

Facebook
Twitter