Vildt ø-drama: Tidligere kommunaldirektør stiller spørgsmål ved, om hendes egen kommune kan overleve alene

Flere fannikker opfordrer byrådskandidater til at diskutere, om Fanø skal lægges sammen med Esbjerg Kommune.

På Fanø diskuteres det lige nu, om den lille ø-kommune skal fortsætte med at være selvstændig. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger/Scanpix)

Skal Fanø Kommune lægges sammen med Esbjerg Kommune?

Svaret er ja. I hvert fald hvis du spørger en række fannikker.

Derfor opfordrer de i et brev til byrådskandidaterne til at starte en diskussion om muligheden for en sammenlægning.

Opgaverne bliver i fremtiden for svære og for mange for en lille kommune som Fanø, lyder det blandt andet fra øboerne i brevet.

Vibeke Kinch er forhenværende kommunaldirektør i Fanø Kommune og medunderskriver på brevet. Hun ser flere udfordringer for den lille kommune.

- Vi skal enten bygge et nyt plejehjem, eller også skal vi udbygge og renovere det, vi har. Det er en udfordring, at en større og større del af budgettet går til ældreområdet. Det betyder, at det bliver svære at udvikle på børne- og familieområdet.

I brevet argumenterer de seks underskrivere for, at klimasikring af diger, det fremskredne antale ældre og sundhedsområdet vil betyde, at fordelene ved at være en del af Esbjerg Kommune overstiger fordelene ved at være en selvstændig kommune.

- Kommunerne får større og mere komplekse opgaver. Et eksempel er sundhedsområdet, hvor vi skal overtage flere og flere af regionens opgaver. Når man er så lille, er der meget få medarbejdere, og de enkelte medarbejdere skal gabe over rigtig meget, siger Vibeke Kinch.

Esbjerg løser opgaver for Fanø i dag

Der bor 3.500 mennesker på Fanø. Det gør Fanø Kommune til Danmarks næstmindste kommune – kun Læsø er mindre, når man ser på indbyggertal.

En lang række af de kommunale opgaver, der er i dag, har Fanø Kommune derfor overdraget til Esbjerg Kommune. For eksempel på miljø- og beskæftigelsesområdet.

På andre områder er det kun den administrative del, der bliver håndteret i Esbjerg. Og det er alle opgaver, som Fanø betaler Esbjerg Kommune for at løse.

Og det er dyrt i længden, mener den tidligere kommunaldirektør, Vibeke Kinch.

- Derfor rejser vi spørgsmålet, om ikke tiden er kommet til, at vi skal løse opgaverne sammen med Esbjerg som én kommune. I stedet for at vi skal købe ydelsen i Esbjerg Kommune.

  • Hvert år valfarter turister til Fanø. Blandt andet når der er dragefestival, hvor 5000 drageflyvere mødes. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Berlingske)
  • Også øens mange hyggelige stråtækte sommerhuse tiltrækker folk fra nær og fjern. (Foto: Henning Bagger © Henning Bagger/Scanpix)
  • Og så værner fannikerne om deres kulturarv - så ved særlige lejligheder kan man se mange af øens folk iklædt den traditionelle dragt, som her. (Foto: John Randeris)
1 / 3

Blandede meninger blandt fannikkerne

Ifølge brevstarterne har de efterfølgende fået mange henvendelser fra andre fannikker, der også gerne ser, at diskussionen bliver taget op. Men diskussionen – som har været oppe flere gange – er noget, der deler vandene blandt fannikkerne.

Bes Berg har boet på Fanø det meste af sit liv. Og hun mener tiden er kommet til forandring.

- Vi bliver nødt til at se i øjnene, at det er en helt anden økonomi end i gamle dage. Vi er så mange gamle efterhånden, og vi bliver nødt til at kaste en masse penge efter det. Så vi er nødt til at se over på den anden side af vandet, siger Bes Berger.

Katrine Bach bor også på Fanø. Og hun synes, det er svært at sige, om det ene er bedre end det andet.

- Det er en god idé på nogle punkter, men på andre punkter tror jeg, det er godt at bevare selvstændigheden.

En sammenlægning vil blandt andet give flere specialiserede embedsfolk, og det vil være positivt, mener hun.

- Så der er noget bedre dækning, og vi kan undgå nogle af de sager, vi har set på børneområdet.

Sofie Valbjørn er borgmester i Fanø Kommune fra Alternativet, og hun kan godt se pointen i dialogen. Hun er bare ked af, at det kun er svaghederne ved at være en lille kommune, der bliver talt om.

- Det er meget nemt at få øje på ulemper og svagheder, der er ved at være en lille ø-kommune. Hvis vi skal have en fremtid, er det vigtigt, at vi på Fanø bliver skarpe på, hvad styrkerne er ved at være en lille ø-kommune.

Udover den forhenværende kommunaldirektør på øen, er der blandt underskriverne på brevet en tidligere præst gennem 25 år og flere erhvervsfolk fra øen.

Facebook
Twitter