Vindmøller og solceller gør årets spejderlejr bæredygtig

Spejderne bruger naturens ressourcer, når de skal lade telefoner op og have lys i lejren.

Selv om mottoet for Spejdernes Lejr i år er "vi sætter spor", vil de 37.000 spejdere helst have sat så lille et CO2 fodspor som muligt, når de forlader lejrpladsen i Sønderborg på søndag. Den udfordring har flere lejre taget op og bygget deres egne vindmøller, vindturbiner og solceller.

En gruppe spejdere fra Bylderup Bov arbejder med bæredygtig strøm i lejren. Over alle teltene har de bygget et lille tårn af rafter, og ovenpå ligger der solceller.

For selv om man er spejder, så har man altså stadig brug for lidt elektronik og lys om aftenen, siger 16-årige Freja Andersen fra Slogs Herreds-gruppen i Bylderup Bov.

- Vi bruger solcellerne til at få ladet telefoner og elektronik op, så vi for eksempel kan ringe hjem. Det betyder, at vi har bæredygtighed i lejren, fordi vi bruger solens energi til vores strøm, siger hun.

Felstedgruppen har bygget en vindmølle ud af en olietønde, og de har en motor, der kører på rapsolie. Den bruger de til at få varmet vand op til opvask og til at lade telefoner op.

- Det er jo det moderne Danmark vi lever i, hvor både børnene og voksne har mobiltelefoner med. Vi har et stort strømforbrug, så det er dejligt at kunne håndtere det, uden at det bliver et miljøproblem, siger spejderleder Henrik Petersen.

Bæredygtighed er et spejdermantra

Det er da også langt fra tilfældigt at Spejdernes Lejr i år foregår i Sønderborg. En af årsagerne er nemlig, at Sønderborg Kommune prioriterer bæredygtighed.

Mikkel Harritslev, der er projektleder i Sønderborg Kommune og har arbejdet med bæredygtighed på spejderlejren er godt tilfreds med spejdernes kreative løsninger.

- Det er fantastisk at se, at spejderne bruger deres kreativitet og handlekraft til at udvikle nogle forskellige ting, der gør, at vi kan mindske CO2 udledningen, siger han.

Udover den alternative strøm er hele lejren også udstyret med forskellige affaldsposer til affaldssortering. Mikkel Harritslev håber at kunne sende de mange tusinde spejdere hjem med en større forståelse for miljøbeskyttelse.

- Jeg håber, at de får øjnene op for, at vi skal passe på vores jordklode - det er jo også spejdernes eget mantra. Jeg håber, at de bliver opmærksomme på affaldssortering og nedbringelse af CO2 udslippet, siger han.

Både Naturstyrelsen og Danfoss er til stede på spejderlejren for at lære spejderne om bæredygtighed. Unge spejderne kan også blive klogere på bæredygtighed i UNESCO learning city teltet, som findes på Knudepladsen, der ligger i midten af spejderlejren.

Der er i alt 37.000 spejdere samlet på Spejdernes Lejr i Sønderborg, som løber fra den 22.-30. juli. Spejdernes Lejr finder sted hvert femte år - sidste gang var i 2012 i Holstebro.