Vrangforestillinger og paranoia styrede Anders’ liv: Unikt projekt gav ham kontrol over sin autisme

Landsforeningen Autisme ser store perspektiver i projektet og håber, det kan bredes ud til alle kommuner.

Anders Mulvad Wosylus er autist og havde nogle svære teenageår, fordi han ikke forstod sin diagnose. Han deltog som en af de første i et nyt forløb i Esbjerg Kommune, hvor autister får hjælp til bedre at forstå deres diagnose. Det har været en kæmpe hjælp for ham, fortæller han. (Foto: Claus Andersen - DR Syd)

Da 25-årige Anders Mulvad Wosylus var 12 år fortalte lægerne ham, at han er autist.

- Specielt i mine teenageår var den virkelig slem at skulle kæmpe med, fortæller han.

I mange år forstod han ikke sin diagnose, og han modtog ikke den nødvendige hjælp til at blive klogere på sit liv som autist. Det var med til at gøre ham svært psykotisk og han led af paranoia og vrangforestillinger.

- Jeg var overbevist, om at jeg var fanget i en drømmeverden, og at mine tre midterste tæer på højre fod fortalte mig, at jeg skulle tage en kniv og skære halsen over på mig selv.

Problem, at autister bliver overladt til sig selv

Ifølge Socialstyrelsen har 45.000 danskere en autismediagnose, men erkender, at der findes et stort mørketal, da borgere, der fik diagnosen før 1994, ikke er registreret.

Og ifølge Landsforeningen Autisme er tallet konstant stigende. Men foreningen savner en overordnet plan for det videre forløb, når folk som Anders kommer ud fra psykiatrien med en diagnose i hånden.

Derfor kigges der nu mod Esbjerg, hvor kommunen gennem to år har arbejdet målrettet med at samle borgere op, der har fået en autismediagnose. Borgerne kan blive visiteret til et 12 ugers kursusforløb, der gør dem klogere på, hvad det er for en udfordring, de nu står med, og hvordan de kommer videre i livet.

For når først man er udredt fra psykiatrien og har fået en autismediagnose, så står borgeren ellers ofte på egne ben.

Det siger Mike Tarp Iversen, der er socialpædagog i Autisme Netværk Esbjerg. Derfor tog han initiativ til at lave et 12 ugers forløb for autister, som nu er blevet en fast del af Esbjerg Kommunes tilbud.

- Rigtig mange af dem, jeg møder med en autismediagnose ved faktisk ikke, hvad det indebærer. Så det er den opgave, vi løfter her; at give dem en forståelse af deres diagnose.

På kursusdagene deltager der bevidst flere med autisme.

- Det giver også en forståelse af, at man ikke er den eneste i den her verden, der har de her udfordringer, og det betyder rigtig meget, at man ikke står selv.

Anders Mulvad Wosylus var en af de første, der deltog i projektet i Esbjerg Kommune. Her kan du høre, hvad han fik ud af forløbet.

Projektet har succes og bør udbredes

Nu viser de første interne evalueringer gode resultater af det særlige tilbud for autister. Og hos Landsforeningen Autisme ser man store perspektiver i projektet fra Esbjerg.

- Vi kunne godt tænke os, at alle 98 kommuner havde et lignende tilbud. Fordi det skal være muligt for alle at komme videre i livet, når man bliver udredt med autisme i Danmark. Det er så vigtigt, at man ved, hvad diagnosen betyder for en selv, siger formand Kathe Johansen.

Kommunernes Landsforening (KL) erkender, at de tilbud, der i dag findes, er vanskelige for borgerne at navigere i. Og samtidig mangler der ressourcer på området.

- Derfor har vi fra KL’s side opfordret kraftigt til, at den kommende tiårsplan for psykiatrien indeholder et markant kapacitetsløft til området og til indsatser, der styrker samarbejdet på tværs af behandlingspsykiatrien og kommunernes tilbud, lyder det i et skriftligt svar fra formand for socialudvalget i KL, Ulrik Wilbek.

Det hjælper Anders, at han nu forstår sin diagnose

Anders Mulvad Wosylus var en af de første, der deltog i det 12 ugers forløb i Esbjerg Kommune. Og i dag er selvmordstankerne væk, og han har fundet fodfæste efter nogle turbulente år - blandt andet fordi han har fået en bedre forståelse af sin autisme.

- Det hjælper mig faktisk hver eneste dag. Jeg er udfordret på daglig basis, men udfordringen bliver mindre, fordi jeg ved, hvad fanden det er, der foregår, fortæller han.

Mike Tarp Iversen ser også tydelige fremskridt hos Anders, der i dag bor i egen lejlighed og har et fleksjob.

- Vi ser en Anders, der har drømme, vi ser en Anders, der vil livet og vi ser en Anders, der har gåpåmod i en tilstand af, at jeg vil, og jeg kan, siger han.

Der har været cirka 100 borgere igennem forløbet i Esbjerg Kommune på de to år, det nu har kørt.