Vrede landmænd barrikaderer jernbane: Nu er de meldt til politiet

Vestjyske landmænd og lokale borgere vil forhindre Banedanmark i at lukke en markvejs jernbaneoverskæring. Det vil betyde, at de skal på omvej for at komme ud til markerne.

I en uge har en gruppe lokale landmænd barrikaderet jernbaneoverskæringen ved Hillerup Markvej. (Foto: Gert Eilrich © DR Syd)

Den vestjyske stædighed fornægter sig ikke. I snart en uge har en gruppe landmænd sammen med lokale borgere barrikaderet en jernbaneoverskæring ved Hillerup mellem Ribe og Gredstedbro, så Banedanmark er forhindret i at lukke den permanent.

Banedanmark har nemlig besluttet, at flere jernbaneoverstrækninger rundt om i landet skal lukkes af hensyn til sikkerheden.

Men hvis overskæringen lukker, skal både beboere og landmænd køre lange omveje. Landmændene bliver tvunget til at bruge hovedvejen med deres store landbrugsmaskiner, når de skal ud på markerne, og derfor har de blokeret den i protest.

Men nu har Banedanmark meldt borgergruppen til politiet. Det fortæller områdechef Marianne Rasmussen.

- Vi meldte ud i sidste uge, at hvis ikke borgergruppen flyttede sig af frivillighedens vej, så ville vi indgive en politianmeldelse, og det er det, vi har gjort her til formiddag, siger hun.

Banedanmark har også tidligere talt om erstatningssag, fordi entreprenørmaskinerne ikke har kunne komme i gang som planlagt, men i første omgang ligger sagen hos politiet.

- Lige nu vil vi lade politiet gøre det arbejde, de skal gøre i forhold til den anmeldelse, vi har meldt ind. Vi har selvfølgelig et ønske om så hurtigt som muligt, at vi som planlagt kan komme i gang med det stykke arbejde ude ved overkørslen, siger Marianne Rasmussen.

Borgergruppen tager politianmeldelse med ro

Men en politianmeldelse og erstatning er ikke noget, der skræmmer Knud Johnsen, som har stået vagt ved baneoverskæringen siden kl. 01.30 i nat.

- Vi tager politianmeldelsen med ro, og det gør vi også med erstatningen. Vi kan ikke lave om på deres krav, og det må de så komme med. Vi har vores modkrav, som vi kommer med, og det finder vi nok ud af, når vi kan snakke sammen, siger han.

Ifølge Knud Johnsen er de lokales modkrav, at Banedanmark går i dialog med kommunen og finder en løsning, så vejen fortsat kan eksistere.

Facebook
Twitter