Vrinsk på plejehjem: Besøgsponyer spreder glæde hos ældre

Der er stor stigning i besøgsdyr. Det er særlig godt for demente og nedsætter følelsen af ensomhed.

På mange plejehjem er man begyndt at bruge andre besøgsdyr end hunde. (© dr)

Ponyvrinsk og trippende hove på gangene. Der er nye lyde på landets plejehjem.

De seneste år er antallet af besøgsdyr på landets plejecentre steget. Det mærker både Trygfonden og Ældresagen. For eksempel er antallet af besøgshunde steget fra 45 i 2010 til knap 600 i 2016, viser tal fra Trygfonden.

Mange steder er man nu begyndt at bruge andre dyr end de sædvanlige hunde. Marsvin og ponyer kommer også på visit. Det fortæller Peter Lindblad, der er social-humanitær konsulent i Ældre Sagen.

-Der er større efterspørgsel på at få dyr ud på plejehjemmene. Der er kommet får, høns, ponyer, og katte, fortæller han.

God effekt

Ifølge Peter Lindblad kan de lidt anderledes dyr give ældre med demens en god oplevelse.

-Det kan minde folk om deres arbejdsliv. Især for demente. Men det er jo lidt af en overraskelse, når der pludselig kommer marcherende en pony ind gennem stuen, siger han

Ifølge Karen Thodberg, seniorforsker ved Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet kan en blød hestemule have en særlig effekt på demente.

- I undersøgelser har vi set, at det kan nedsætte symptomer på depression og følelsen af ensomhed.

Karen Thodberg understreger, at det, man ved, stammer fra små miniundersøgelser, og at der derfor er behov for meget mere forskning på området

- Hvis man kan blive klogere på, om det er den fysiske berøring, eller hvad det præcis er, der skaber de langsigtede effekter, så vil vi i fremtiden kunne målrette den slags besøg meget bedre, siger hun.