VUC Syd-sagen: Medarbejdere kører rundt i BMW'er

VUC Syd har leaset BMW'er, men de er unødigt dyre, lyder kritikken fra ekspert.

VUC Syd, der har hovedkontor i Haderslev, bliver endnu engang beskyldt for uansvarlig brug af offentlige midler. (Foto: Anne Marie Lindholm)

Når VUC Syds medarbejdere har kørt rundt i seks leasede BMW'er, har det kostet skolen 5500 kroner om måneden pr. stk.

Det viser en aktindsigt i den igangværende undersøgelse, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet laver af VUC Syd. Undersøgelsen er blevet sat i gang med baggrund i dette års afsløringer af undervisningsinstitutionen.

Styrelsen har bedt VUC Syd forklare, hvordan leasingen af BMW'er lever op til kravet om sparsommelighed.

Det kan blive endnu et problem for den skandaleramte skole, vurderer Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Det er ikke i overensstemmelse med de principper, vi har i den offentlige sektor om at udvise passende sparsommelighed, siger han.

Det kunne have været Opel i stedet for BMW

Konstitueret direktør Vinnie Lerche Freudendal ønsker ikke at udtale sig om sagen til DR.

Men hun skriver i sin redegørelse til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, at der allerede under sidste leasingperiode fra 2014-2016 ikke var en reel besparelse ved brug af tjenestebiler, sammenlignet med udbetalingen af statens lave sats for kørsel i egen bil.

Vinnie Lerche Freudendal forklarer også, at VUC Syd har skåret antallet af tjenestebiler ned fra 20 til 14 biler.

Derfor undrer det Per Nikolaj Bukh, at VUC Syd ikke har nøjes med at lease en billigere bilpakke, når nu VUC Syd ikke kunne få ordningen til at løbe rundt. BMW'erne koster skolen 5500 kroner om måneden pr. stk., og det er dobbelt så meget pr. bil som resten af skolens bilpakke. Den består nemlig af 8 Opel'er til 2400 kroner pr. stk. om måneden.

- Hvis man har kunne vælge mellem en dyr og billig leasingaftale, og man så vælger den dyre aftale, så rejser det naturligvis spørgsmål om, hvorvidt man har udvist passende sparsommelighed for de offentlige midler. Hvis man har et stort kørselsbehov, så ville jeg normalt forestille mig, at det at køre i en leaset bil af et billigere mærke og en tilpas lille størrelse, burde være konkurrencedygtigt til at skulle betale kørselsgodtgørelse til medarbejdernes egen bil, siger Per Nikolaj Bukh.

Ingen sparsommelighed

Konstitueret direktør Vinnie Lerche Freudendal skriver i sin redegørelse, at ledelsen har valgt at opretholde ordningen med tjenestebiler af hensyn til medarbejderne og miljøet og af markedsføringshensyn, da bilerne kører med VUC Syds logo.

Men den forklaring kan ikke stå distancen, når det bliver sat op mod kravet om sparsommelighed, mener Per Nikolaj Bukh.

- Det er rigtigt nok, at logo på siden også løser et legitimt formål med branding, som i øvrigt er ens for de to slags biler. Men hvis den ene bil er særligt miljørigtig, så er det et moment i den vurdering, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet skal tage. Det er ikke uddannelsesstedets formål at have en særlig klimadagsorden, siger han.

Sagen er langt fra den eneste, som har fået eksperter til at stille spørgsmål ved måden, hvorpå VUC Syd forvalter offentlige midler på.

I løbet af det seneste år har eksperter sat spørgsmålstegn ved institutionens brug af penge på blandt andet lukrative sponsoraftaler, Apple Watches som personalegoder og designermøbler.

Med dagens nye afsløring vurderer Per Nikolaj Bukh, at der tegner sig et bekymrende billede af VUC Syds forvaltning af offentlige penge.

- Jeg synes, at når man ser nede på den enkelte sag, og jeg kan jo heller ikke lade være med at skele til nogle af de andre historier, så er der et mønster, hvor man tilsyneladende ikke har haft et behov for at udvise den sparsommelighed, som man kender fra andre dele af den offentlige sektor.

Alle sagerne bliver på nuværende tidspunkt undersøgt af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Seneste nyt fra DR Syd

Tidligere afsløringer

  • 380.000 kroner blev brugt på en studietur for 15 mand i bestyrelse og ledelse. Radio24syv kunne afsløre, at turen blev brugt på få dages fagligt indhold. Studieturen grænser til misbrug og mandatsvig, mener ekspert. Bestyrelsesformand H.P. Geil slår fast, at der var et fagligt indhold.

  • 3,8 mio. kroner blev brugt på at sende næsten 200 medarbejdere til udlandet på ture, kaldet ”Pædagogiske Dage”. Turene bød på 4-5 stjernes hoteller, festmiddage med fri bar og underholdning transporteret til udlandet. Helle Hedegaard, tidligere ansat ved VUC Syd, forklarer til 24Syv, at turen var luksuriøs og med et minimum af fagligt indhold.

  • På de seneste tre år er der blevet brugt 1,6 mio. offentlige kroner på at sponsorere det lokale foreningsliv. Flere af kontrakterne indeholder modydelser som VIP-billetter, adgangskort og fribilletter. Det på trods af, at Rigsrevisionen kritiserer sådanne sponsoraftaler. VUC Syd har svaret til Rigsrevisionen, at de som hovedregel ikke benytter sig af modydelserne.

  • Der er personsammenfald i to af sponsoraftalerne. En cykelklub er over seks år blevet sponsoreret med 60.000 kroner. Vicedirektør Hans Juhl er medlem af cykelklubben og tidligere bestyrelsesmedlem i klubben. Haderslev Golfklub har modtaget 256.000 kroner i sponsorater. Forhenværende direktør Hans Jørgen Hansen har i flere år spillet golf i klubben. Derudover har VUC Syds eventkonsulent, som blandt andet står for sponsoraftaler, været forretningsfører i golfklubben.

  • Den forhenværende direktørs søn, vicedirektørens datter, og bestyrelsesformandens kone er eller var alle ansat på VUC Syd.

  • Mere end 225.000 kroner blev brugt på at indrette den afgåede direktør Hans Jørgen Hansens kontor med både designermøbler og et Bang & Olufsen TV. Derudover hang der kunst for over 200.000 kroner på kontorets vægge.

  • I efteråret 2015 fik forhenværende direktør Hans Jørgen Hansen opbakning af bestyrelsen til en bygge-ordre på knap 45 millioner kroner til en lokal entreprenør, som direktøren selv har samarbejdet med om et privat ejendomsprojekt. Direktøren havde dog ikke fortalt om det private samarbejde, og eksperter fastslår, at direktøren har ført bestyrelsen bag lyset. Bestyrelsesformand H.P. Geil (V) slår fast, at bestyrelsen ikke begik en fejl, da de godkendte millionordren.

Facebook
Twitter