Vuf: Små hunde bliver mere populære

Fido, Vaks og Kvik bliver mindre. De små hunderacer vinder frem i de danske hjem.

Fransk bulldog er den mest populære af de små hunderacer og på en samlet tredjeplads på listen over danskernes foretrukne hunde. (Foto: Annelene Petersen © Scanpix)

Når du vil klappe din egen eller naboens hund, så skal du oftere helt ned i knæ.

Vi anskaffer os nemlig flere små hunde og færre af de store. Det viser nye tal fra Dansk Hunderegister.

Det er stadig labrador retrieveren og golden retrieveren, der indtager første- og andenpladsen over de meste populære hunderacer herhjemme. Men for første gang i mange år har en lille hunderace som fransk bulldog sneget sig ind på en tredjeplads.

Generelt rykker de små hunde op på listen over populære racer og skubber de større hunde lidt nedad, oplyser Jan Rodtwitt, der er sekretariatschef i Dansk Hunderegister.

- Jeg tror, det har noget at gøre med vandringen fra land til by. I byen er der ikke samme plads til de store hunde som på landet, siger Jan Rodtwitt.

Pladsproblemer er blandt andet grunden til, at Stephanie Hjort Petersen fra Aabenraa har valgt de små hunderacer. Hun er ejer af Max, Eddie og Fie - to chihuahuaer og en shih tzu/malteser-blanding.

- Små hunde kan man have i en lille lejlighed. De fylder ikke så meget, og så er de nemme, siger Stephanie Hjort Petersen.

På listen over de 15 mest populære hunde var der i 2016 ni små hunderacer, mens der i 2012 var syv. Samtidig er de små hunde rykket op ad listen.

Hos Dyrenes Beskyttelse nikker man også genkendende til, at interessen for at have hund i byen er stor. Og at være hund i byerne behøver ikke være et hundeliv, siger Jens Jochumsen, der er chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

- Folk sætter sig grundigt ind i, hvad det vil sige at have en hund i for eksempel en etageejendom. De tænker sig godt om, siger Jens Jochumsen.

Små hunderacer som shih Tzu og chihuahua er især populære blandt de unge hundeejere, siger Lise-Lotte Christensen fra Dansk Kennelklub. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

Hos Dansk Kennelklub mærker man også en stigende interesse for de små hunde.

Ud over at det skyldes vores ryk fra land til by, så handler det også om, at en ny type hundeejere har meldt sig på banen. Det mener adfærdskonsulent i Dansk Kennelklub Lise-Lotte Christensen.

- For 15-20 år siden var man typisk midt i tyverne og etableret som par, når man anskaffede sig en hund. Nu ser vi en stigende interesse for at få hund, mens man er ung og single. Og så vælger man primært de små selskabshunde, siger Lise-Lotte Christensen.

De 15 mest populære hunderacer i 2016:

1. Labrador retriever

2. Golden retriever

3. Fransk bulldog

4. Schæferhund, stockhåret

5. Blanding

6. Shih tzu

7. Labrador retriever blanding

8. Coton de tulear

9. Bichon Havanais

10. Dansk/svensk gårdhund

11. Cavalier king charles spaniel

12. Chihuahua, korthåret

13. Chihuahua, langhåret

14. Jack Russell terrier

15. Malteser

Kilde: Dansk Hunderegister