Whistleblowerordning bliver brugt: Flere indberetter plejefamilier og bosteder

Det skaber utryghed, når folk kan anmelde plejefamilier anonymt, mener Plejefamiliernes Landsforening.

Socialtilsyn Syd har blandt andet lavet en whistleblowerplakat, som skal være med til at skabe kendskab til ordningen, hvor man anonymt kan indberette plejefamilier eller for eksempel botilbud. (© dr)

Antallet af henvendelser til den anonyme whistleblowerordning, hvor man kan anmelde plejefamilier og sociale tilbud, er steget i Syd- og Sønderjylland.

Ordningen blev lavet i 2014 for at gøre det muligt for alle at slå alarm, hvis man frygter, at der er noget galt i en plejefamilie, på et behandlingssted og andre sociale tilbud.

Det første år fik Socialtilsyn Syd 13 henvendelser via whistleblowerordningen. Sidste år var det tal steget til 46.

Ifølge tilsynschef Peter Bjerregaard Andersen skyldes stigningen, at folk er blevet opmærksomme på muligheden. Det, mener han, er en rigtig positiv udvikling.

- Det giver borgere, pårørende, naboer mm. en ekstra kanal, hvor de kan dele deres informationer anonymt eller med navns nævnelse. Og vi kan se, at der kommer information ind, som vi ellers ville have svært ved at få, siger han.

"Ordningen skaber utryghed"

Den holdning deler Plejefamiliernes Landsforening og Landsorganisationen for Sociale Tilbud ikke.

De mener, at det er udemokratisk og skaber utryghed, når alle og enhver anonymt kan anmelde plejefamilier og sociale tilbud til myndighederne.

- Det er ikke rart at have den risiko hængende over hovedet, siger Marianne List, som har været plejemor i over 30 år og er næstformand i Plejefamiliernes Landsforening.

- Som plejefamilie er det rigtig ubehageligt, hvis der er nogen, der kan finde på at indberette en. Jeg vil hellere have at vide, hvis nogen er bekymrede, i stedet for at de går bag om ryggen på mig, siger hun.

Plejefamilier og bosteder må ikke få at vide, hvis der har været henvendelser om dem. Derfor er der risiko for, at whistleblowerordningen kan bruges til at indgive falske anklager, mener Michael Graatang, direktør i Landsorganisationen for Sociale Tilbud, der er en interesseorganisation for private sociale botilbud mm.

- Vi kender til sager, hvor vi er ret sikre på, at ordningen er blevet misbrugt, siger han.

Den bekymring er ubegrundet, mener tilsynschefen hos Socialtilsyn Syd, Peter Bjerregaard Andersen.

- Hvis nogen siger eller skriver noget, som kan virke foruroligende, så sørger vi altid for at undersøge det for at få informationerne bekræftet eller afkræftet, siger han.

I løbet af de første seks måneder i år har tilsynet fået 27 henvendelser. Det er ikke muligt at få oplyst, hvor mange af de anonyme henvendelser, der har ført til, at Socialtilsyn Syd har grebet ind.