100 år gammel have er fyldt med sjældne planter: Forskere er begejstrede

Forskere leder efter unikke gamle træer og planter i 100 år gammel have i Kolding.

Aksel Olsen grundlagde for 100 år siden planteskolen Brændkjærhøj. Den er fyldt med interessante og sjældne planter, som forskere er interesseret i. Aksel Olsen grundlagde senere Geografisk Have i Kolding. (Foto: © Geografisk Have)

I en urskovsagtig have i Kolding leder forskere efter gamle træer og planter.

Haven er 100 år gammel, og indtil videre har de fundet ikke færre end 450 forskellige arter gemt blandt brombærkrat og forvoksede buske.

Haven har tilhørt planteskoleejer Aksel Olsen, der grundlagde Geografisk Have i Kolding, og i løbet af sin levetid indførte tusindvis af nye planter til Danmark.

Mange af dem er unikke, da Aksel Olsen krydsede planterne med hinanden og fik helt nye vækster ud af dem.

Planterne kan klare det danske klima

Nogle af de glemte planter kan ende som nye og spændende træer og buske i vores parcelhushaver.

Det vurderer forsker Marian Ørgaard fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

- Der kan være nogle arter, som aldrig er blevet sat i produktion. Men man kan se i Aksel Olsens oprindelige have, at de klarer sig godt, og at de eksempelvis bliver til store flotte prydtræer. Så hvorfor ikke sætte dem i produktion, spørger hun.

Missionærer hjalp med at samle frø

Aksel Olsen var gartner og grundlagde planteskolen Brændkærhøj.

Den udviklede sig efterhånden til en have, som blev delt ind i geografiske områder med planter fra blandt andet Asien, Nordamerika og Europa.

I løbet af årene samlede han frø og planter fra hele verden, og det var i en tid uden e-mail og internet, så alt blev sendt frem og tilbage med posten. Blandt andet ved hjælp af venner, som var missionærer rundt om i verden.

Alt blev minutiøst registreret på små kartotekskort, som gennem årene er gemt i stakkevis af brune kasser.

  • Aksel Olsen grundlagde Geografisk Have for omkring 100 år siden. Han var gartner og havde planteskolen Brændkjærhøj. (Foto: © Kolding Stadsarkiv)
  • Aksel Olsen malede selv de små akvareller og skrev tekster ind med blyant. Kortene er cirka otte gange fire centimeter. (Foto: © Kolding Stadsarkiv)
  • Arkivkasserne er fyldt med akvareller og beskrivelser af de 1000-vis af planter, som Aksel Olsen importerede til sin have i Kolding. (Foto: © Jesper Bak DR P4 Trekanten)
  • Aksel Olsen tegnede og farvelagde minutiøst de mange vækster i sin have. (Foto: © Kolding Stadsarkiv)
  • Frivillige fra Geografisk Haves Venner hjælper Kolding Stadsarkiv med at registrere Aksel Olsens omfattende arkiv. (Foto: © Jesper Bak DR P4 Trekanten)
1 / 5

Nu er frivillige fra støtteforeningen Geografisk Haves Venner i gang med at registrere plantekartoteket elektronisk sammen med alle de breve, han sendte til familie og venner.

Registreringen af arkivalierne foregår på Stadsarkivet i Kolding. Her sidder de frivillige med små otte gange fire centimeter kartotekskort med smukke og detaljerede håndmalede akvareller og oplysninger om de mange planter.

- Jeg sidder med krysantemum lige for øjeblikket. Der er mange typer, og nogle af dem er lidt svære at læse, siger frivillig Henning Højvælde.

- Måske kommer der nogen om 70 år, som vil se, hvad det var, Aksel Olsen skrev om krysantemum.

Aksel Olsen fandt nye sorter ved at krydse planter

Lars Birck fra Københavns Universitet er leder af en plantesamling på 6.000 planter. Alligevel er han stødt på arter, som han ikke kender.

Blandt andet fordi, Aksel Olsen har krydset planter og fået nye sorter ud af det, som er helt enestående.

- Det er rigtig, rigtig sjovt, og man har så godt af at se noget, man ikke ved, hvad er. Man ved bare ikke alt, og det er meget bekræftende på én eller anden måde, siger Lars Birck.

Blandt andet er han stødt på en busk med navnet viburnum erubescens, som Aksel Olsen har importeret.

- Den har smukke blomster og bær, og den synes vi bestemt, har en plads i danske planteskoler, siger Lars Birck.

Hans kollega, Marian Ørgaard har et stort ønske i forbindelse med registreringen af væksterne i Aksel Olsens gamle have.

- Vi håber, at haven kan få lov til at stå som den tidslomme, den repræsenterer. Men også at vi kan drage nogle erfaringer om, hvilke prydtræer, der kan anvendes i private haver også i dag. Hvor store bliver de, og hvor meget kommer de til at fylde efter 100 år, siger Marian Ørgaard.

Geografisk Have har fået 270.000 kroner fra fonde til at fortsætte registreringen og udviklingen af haven, fortæller Lene Holm, der er direktør i Geografisk Have.

Desuden skal pengene bruges til at rydde lidt op i haven samt fortælle gæsterne om de unikke planter.