100 år gammel ikonisk have får ansigtsløft for 32 millioner: 'En del af vores sjæl'

Blandt andet en ny scene og en strand pryder nu den folkekære have i Vejle.

Dan Arnløv (K) fra Vejle Byråd er sammen med Socialdemokratiets Søren Peschardt idémændene bag renoveringen. Her står han foran haven. (Foto: Søren Rahbek/DR)

For 105 år siden åbnede Skyttehushaven i Vejle for borgere, og siden har den været et yndet udflugtsmål for vandrere, ligesom haven har været vært for adskillige sankthans-arrangementer, sommerkoncerter og andre begivenheder.

Men 105 år har sat sine spor på haven, som i den grad trængte til en renovering. Derfor besluttede man for godt to år siden, at den skulle renoveres. Det fortæller Dan Arnløv (K), der er formand for kulturudvalget i Vejle Kommune.

- Vi kunne se, at haven var i forfald. Der var ikke sket noget i 30-40 år, og det var et sted, hvor gammelt byudstyr kom hen for at dø. Det var stadig et dejligt sted, men det trængte til en kærlig hånd, siger han.

Luftfoto af Skyttehushaven set fra fjorden. Billedet er taget inden renoveringen er færdiggjort. (© Vejle Kommune)

Den kærlige hånd bestod af en storstilet renovering til 32 millioner kroner, som snart er afsluttet, og så skal haven genindvies lørdag den 25. maj.

Vejle Kommune har selv spyttet syv millioner kroner i renoveringskassen, mens A.P. Møller Fonden står for langt den største del af udgiften og har bidraget med 25 millioner kroner.

'En del af vores sjæl'

For de penge får man til gengæld også en ny scene, en gennemgribende renovering af haven samt anlagt en helt ny strand i området. Alt sammen med respekt for stedets historie, siger Dan Arnløv.

- Det er en del af vores sjæl. Jeg tror ikke, der er en vejlenser, der ikke har minder herfra. Nogle er blevet gift her, andre går bare tur her og studenterne kommer her. Det er et sted, der betyder noget. Det er hele byens have, og den skal vi passe på.

Sydøstjysk Fugleforening er blandt de faste brugere af Skyttehushaven. I weekenden står den for fuglepasningen i havens store voliere.

Hos foreningen er bestyrelsesmedlem Leo Hansen rigtig glad for arbejdet med den nye park.

- Burene var ved at være godt forfaldne, og de trængte virkelig til en renovering. Det arbejde, der er lavet her, er rigtig godt, siger Leo Hansen.

Arkitektens 'klamme hånd'

En anden forening, der ofte bruger parken, er FestiVejle. Den arrangerer både sankhans samt sommerens koncerter.

Og trods de mange millioners opfriskning er formand Bent Holm ikke helt tilfreds med, hvor mange af foreningens ideer, der er kommet med i det endelige resultat.

- Vi er blevet inddraget, men det kniber lidt med at se de forslag, vi er kommet med undervejs. Arkitekterne har lagt deres klamme hånd på området, og de har lavet en tegning, som er svær at gøre noget ved. Det er lidt svært at finde noget af vores, der er kommet med, siger Bent Holm.

Sådan ser Skyttehushaven i Vejle ud her en måned før genåbning.

Bent Holm er dog glad for den nye friluftsscene, som er åben, så der er kig til fjorden gennem scenen.

Og så roser han generelt hele havens udseende. Men han savner det flade areal, der i gamle dage var foran scenen, og han er spændt på, om bænkene, der skal placeres på den skrånende plæne, kommer til at fungere.

- Det skulle meget gerne være funktionelt, og det er vores store opgave at få det til at fungere. Det er en flot park, men den skal jo også bruges, siger Bent Holm.

Skyderi to gange om året

Det var medlemmerne af Vejle Skyttelav, der i 1879 anlagde Skyttehushaven, men i løbet af Første Verdenkrigs første år blev haven solgt til Vejle Kommune.

Og Skyttelavet var faktisk noget nervøse over deres fremtid i haven i forbindelse med ombygningen. Der er nemlig stadig skydebane på stedet til to årlige skydninger.

Bent Holm fra FestiVejle er spændt på at se, om området bliver udnyttet optimalt. (Foto: Søren Rahbek/DR)

- Det er ikke sådan lige at have en skydebane så tæt på byen. Dem, der stod for tegningerne, ville oprindeligt have nedlagt skydebanen, siger vicestatsminister i Vejle Skydelav, Kim Hesel.

Skyttelavet har dog fået lov til at bevare skydebanen til de to skydninger om året – og resten af året fungerer skydebanen som en del af havens stisystem.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter