1000 mini-livreddere på vej: "Man behøver ikke være voksen for at redde liv"

På DGI's 'Ocean Rescue Camp' bliver børn og unge i sommerferien undervist i førstehjælp og livredning.

Børnene bliver her undervist i stabilt sideleje. Det er blot én af mange førstehjælpsteknikker, de skal igennem på det fem dage lange kursus.

De kommende uger vil op mod 1000 børn rundt om i landet få viden om, hvordan de kan redde sig selv og andre, hvis uheldet er ude ved stranden.

Det foregår på DGI's ’Ocean Rescue Camps’, som er en slags minikursus på fem dage, hvor 8- til 17-årige blandt andet bliver undervist i førstehjælp, baderåd og i at læse vind, vejr og omgivelser.

- Vi laver de her camps for at sætte fokus på, hvor vigtigt det er at vide noget om badesikkerhed. Specielt i et land som Danmark, hvor vi har en rigtig stor kystlinje, er det rigtig vigtigt at kunne redde sig selv, eller endnu vigtigere, sin makker, hvis uheldet er ude, fortæller Pia Bæk, svømmekonsulent i DGI Sydøstjylland.

- Man behøver ikke være voksen, for at redde liv. Og når sådan en camp-uge er omme, så står vi med nogle meget unge udgaver af rigtige kystreddere.

Til lands og til vands

En af dem, der har afsat en uge af sin sommerferie til at lære at redde liv, er 12-årige Alex Jay Langford.

Han deltager fra i dag og resten af ugen i Ocean Rescue Camp på Tirsbæk Strand ved Vejle, og det er hans fritidsinteresse med kajakroning, der har inspireret ham til at blive livredder.

- Jeg synes, det er vigtigt at vide, hvordan man redder liv, hvis nu der sker noget, når man er ude i en kajak på vandet. Jeg har ikke haft brug for det endnu, men hvis nu det sker, så vil jeg gerne vide, hvad jeg skal gøre, fortæller han.

Dagen i dag startede ud med øvelser i førstehjælp inde på stranden, men det er noget andet, som Alex Jay Langford ser frem til:

- Jeg glæder mig til at komme ud i vandet og prøve, hvordan man redder folk op af vandet og bærer dem ind på land, fortæller han.

Flere til at redde folk i nød

Der findes både livredderkurser for nybegyndere og for de mere øvede børn, der allerede har taget et nybegynderhold. I alt forventer DGI at cirka 1000 børn gennemfører et af kurserne.

Hos Rådet for Større Badesikkerhed har de svært ved at få armene ned over de mange unge livredderspirer.

- Vi er utroligt glade. Både fordi det er et udtryk for, at de unge er vilde med vand og faktisk gerne vil være sikre og lære at redde liv. Men også fordi vi får en helt masse flere ud i Danmark, der ved hvordan de skal hjælpe, hvis nogen er i nød, siger bestyrelsesformand Sven Hedegaard.

Hos DGI er det ikke nødvendigvis målet, at de helt unge børn skal direkte ud og være livreddere. Meningen er nærmere, at de lærer noget, som de bliver ved med at huske, selvom de bliver ældre.

- Jo tidligere vi lærer om sikkerhed, jo mere sikre føler vi os i det, når vi bliver ældre, siger svømmekonsulent i DGI Pia Bæk.

- Potentielt har vi 1000 nye livreddere, når sommeren er omme. De har måske ikke helt alderen endnu, men det er helt sikkert, at alle de børn der gør det her, kommer til at føle sig mere sikre på stranden, og de kan have et overblik, hvis nogen, de kender, kommer i nød, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk