15-årige Alberte fik tilbudt MDMA på Instagram: Mærkeligt at det kan komme så vidt

Alberte Maack fra Vejle blev helt uopfordret tilbudt MDMA via en privatbesked på Instagram.

15-årige Alberte Maack takkede pænt nej og blokerede brugeren, da hun blev tilbudt MDMA på Instagram af en vildfremmed.

I begyndelsen af februar døde en 15-årig dreng fra Haslev efter at have indtaget stoffet MDMA.

Et par uger senere blev to piger på 15 og 16 år indlagt på intensiv afdeling i Esbjerg efter at have taget MDMA. Søndag aften afgik en 32-årig mand fra Københavnsområdet ved døden efter indtagelse af stoffet.

MDMA er i det hele taget et stof, man hører mere og mere om, og det er ikke kun et stof, der er tilgængeligt i lyssky gadehjørner og i de hårde pushermiljøer.

Det kan 15-årige Alberte Maack fra Vejle nikke genkendende til. Hun fik tilbudt MDMA på det sociale medie Instagram via en privatbesked.

- Hun spurgte mig egentlig bare, om jeg vidste, hvad det var. Jeg svarede, at det vidste jeg ikke, og så kom hun ellers med en meget lang og detaljeret beskrivelse af, hvad det var. Det var en fremmed, ung kvinde, der havde en helt almindelig Instagramprofil, siger Alberte Maack.

Alberte blev derefter spurgt, om det var noget for hende at prøve MDMA, men hun afslog tilbuddet og blokerede afsenderen.

- Jeg tænkte, at det var mærkeligt, at det var kommet så vidt, at man ikke kunne være på sin Instagram i fred uden at få beskeder om sådan noget, siger Alberte Maack.

Senere viste det sig, at hendes veninde havde modtaget en besked med præcis samme ordlyd fra den samme kvinde. Kvinden, der tilbød stofferne, har nu deaktiveret sin Instagramprofil.

- Tanken om, at Instagram ikke er for alle, strejfede mig. Man skal være klar til, at der kan komme en besked hvert sekund, som kan være om noget, der ikke vedrører mig. Nu påvirkede det ikke mig, men mindreårige kan måske blive påvirkede af det, siger Alberte Maack, der på intet tidspunkt var fristet af tilbuddet.

At salg af stoffer og mere eller mindre fristende tilbud også florerer på de sociale medier, ved man godt i Vejle.

Det fortæller leder af SSP i Vejle, Helle Brynaa.

- Vi har erfaringer med, at der bliver solgt stoffer på nettet på sociale medier, siger Helle Brynaa.

Ifølge hende er det ikke kun de unge, men også forældrene, der har et stort ansvar for, at børnene føler sig rustet til, som i Albertes tilfælde, at sige nej til den slags tilbud.

- Vi kan se, der er en proportionalitet imellem, hvor meget forældrene er på banen over for deres børn, og hvor udsatte de er. Så hvis forældrene ikke er ret meget på banen i børnenes liv og tager ansvar for deres moral, dannelse og opdragelse, er børnene mere udsatte, end hvis forældrene er på banen, siger Helle Brynaa.

MDMA er ifølge misbrugsekspert og psykiatrisk overlæge Henrik Rindom præcis samme stof som ecstasy. Forskellen ligger i, at MDMA oftest optræder i pulverform, mens ecstasy som oftest er piller.

Herunder kan du se et uddrag af, hvad der blev skrevet til Alberte Maack.