I suveræn stil vinder 16-årige Christian Lundgaard sit første Formel 4-mesterskab i august i år. Inden sæsonen er kørt færdig og med sejre i halvdelen af løbene, kan han lade sig hylde som mester i sin debutsæson i Formel 4-bilen.

Mesterskabet og en pengepræmie på 2,25 millioner kroner er hjemme den dag, han kører løb i Moskva.

Og det er udefra set en god dag, for den dag kører han hurtigst af alle. Han starter de tre løb i pole position, det vil sige allerforrest i feltet. Og i to ud af tre løb vifter manden med det ternede flag for Christian Lundgaard, da den danske teenager kommer først over stregen.

Fem detaljer om Christian Lundgaard
 • Startede med at køre go-kart, da han var syv år.
 • Søn af tidligere danmarksmester og europamester i rally, Henrik Lundgaard.
 • Storebror Daniel kører også Formel 4.
 • Gider ikke tale om motorsport ved spisebordet.
 • Interesser: Motorsport, venner, fysisk træning, fodbold, computer og racesimulator.

Kilde: www.lundgaardracing.dk

Alligevel er Christian Lundgaard ikke tilfreds, da han krydser målstregen. I det sidste løb ligger han nemlig nummer et, men ved en fejl kommer han til at tage en straftur ind i pitten. På den måde smider han sejren væk, og han slutter langt nede i feltet. Han er skuffet, for hvis han ikke havde lavet en dum fejl, så ville han have vundet alle tre løb.

Han ender dog alligevel som den samlede vinder. Og i dag, en måneds tid efter, at han stod øverst på sejrskamlen i Ruslands hovedstad, er skuffelsen da også skiftet ud med glæde og tilfredshed.

Han er ikke i tvivl om, at mesterskabet i den nordeuropæiske Formel 4-serie er den største triumf, han nogensinde har opnået.

Og på Christian Lundgaards sejrliste er der ellers sat flueben ud for sejre i danske mesterskaber og europamesterskaber i gokart. Teenageren fra Hedensted, der allerede som 16-årig har vundet en pengepræmie i millionklassen, er med andre ord en, som dansk motorsport forventer sig meget af.

En debut i gråd

Helt fra barnsben lå det i kortene, at Christian Lundgaard skulle køre race.

Hans far er den tidligere europamester i rally, Henrik Lundgaard, og fordi både hans mor og storebror også er engageret i motorsport, så var Christian Lundgaards indgang til en verden af hurtige gearskift og høj fart næsten givet på forhånd. Fra han var helt lille var han med familien på racerbanerne.

Hvis du er en vinder, så vil du vinde løbene. Og så er det ikke nok at komme til at køre.

Christian Lundgaard, kører formel 4

Alligevel nød han langtfra motorlyden og den søde benzinduft første gang, han satte sig bag rattet i et køretøj. Turen foregik hos en bekendt i Vejle, da Christian Lundgaard var fem år. Han skulle køre gokart rundt på gårdspladsen, og mens storebror Daniel var ved at dø af grin, havde Christian Lundgaard meget svært ved at se det sjove i situationen.

- Jeg græd. Jeg syntes, at den var farlig, og jeg skulle bare ikke ud at køre mere i den, siger han i dag.

Men sådan gik det ikke. Et par år efter turen på gårdspladsen var Christian Lundgaard igen at finde med hænderne hårdt knuget om rattet i en gokart. Og så gik det ellers løs med masser af køretræning, masser af løb, både her i landet og rundt om i Europa, og det resulterede i masser af blankpudsede pokaler i skabet gennem årene.

I foråret 2017 tog Christian Lundgaard endnu et skridt på karrierestigen indenfor sin sportsgren. Hans agent har kontakter i Renault Sport Academy med hovedsæde i England, og via agenten holdt Christian Lundgaard de første møder med talentudviklingsskolen. Det skete omkring juletid 2016, og først i 2017 blev kontrakten skrevet under. Derefter startede karrieren i den noget større Formel 4-bil.

Intet pres fra familien

Til trods for en opvækst med lugt af udstødning hængende i tøjet hos alle familiemedlemmer, så har Christian Lundgaard altid selv måttet vælge, hvad han ville. Han kunne køre samme vej som familien, eller dreje af ved en anden afkørsel og lave noget helt andet.

Christian Lundgaard med pokalen fra europamesterskabet i gokart 2017

- Jeg har aldrig været presset til at køre ræs. Jeg har bare altid selv haft lysten til at køre. Men hvis jeg havde haft det sådan, at jeg ville stoppe med at køre og spille golf i stedet, så havde det også været helt ok, siger han.

Og han er sikker på, at det frie valg har været en meget vigtig grund til, at han i en alder af 16 år allerede har vundet mange løb og i det hele taget er kommet så langt, som han er.

- Der skal lyst til, det vil aldrig blive rigtig godt, hvis man kun kører på grund af andres forventninger, siger han.

Den filosofi kommer ikke fra fremmede. Christian Lundgaards far har selv kørt rally i mange år, for ham har det altid været centralt, at det var lysten, der drev værket for sønnen.

- Jeg har altid været klar til at hjælpe Christian, men har bevidst aldrig presset ham til at have samme interesse som mig. Jeg tror ikke, at det kan lykkes, hvis man bliver presset og ikke selv har lysten til at blive den bedste. Jeg hader at se forældre, som råber og skriger på deres børn uden for banen. Glæden og motivationen skal komme indefra, mener far Henrik Lundgaard.

Alt andet end sejr er lige meget

Christian Lundgaards vinderinstinkt er stærkt. De gode resultater gennem årene i gokarten, og hans gode start i Formel 4-bilen gør, at han nu tør sige den helt store drøm højt: Nemlig håbet om at blive Formel 1-kører.

Siden foråret har han været tilknyttet Renault Sport Academy. Han er kommet gennem nåleøjet og er med andre ord en af de få unge, som holdet tror på, kan blive til noget stort i fremtiden.

Og netop pladsen som en af Renaults få udvalgte øger chancerne for at køre Formel 1 betragteligt, mener Peter Nygaard, der er motorsportsjournalist ved BT og MetroXpress.

Kort om Formel 4-bilen
 • Topfart: 240
 • Hestekræfter: 160
 • Vægt: 565 kilo
 • 0-100 km/t: 3,4 sekunder
 • Pris: 400.000 kroner

- I dag er der ingen, der kommer frisk ind fra gaden og gokarten - for så at hoppe direkte ned i en Formel 1-bil. Hvis man skal gøre sig forhåbninger, så skal man ind via et af de store holds akademier, siger han.

Men også Christian Lundgaards modenhed, hans bagland og det store talent for at køre racerbil øger chancerne for, at han en dag kommer til at slide dæk i Formel 1, mener Peter Nygaard.

- Det er bestemt realistisk. Han har lang vej endnu, men han har taget de første vigtige skridt mod Formel 1.

Pengene er ikke det vigtigste

For Christian Lundgaard er målet dog ikke nået, hvis han en dag kommer til at køre i de snævre sving i Monacos Grand Prix, eller får speedometeret op over 300 på den italienske Monzabane i en Formel 1-bil.

Han vil ikke bare køre løbene. Han vil vinde dem.

- Hvis du er en vinder, så vil du vinde løbene. Og så er det ikke nok at komme til at køre, siger Christian Lundgaard og tilføjer:

- For mig er pengene ikke det vigtige. Hvis jeg kun tænkte på dem, kunne jeg bare finde et andet sted at tjene dem.

Men penge skal penge på kontoen. Og Christian Lundgaard ved godt, at der er længe til, at han kan leve af motorsporten.

Derfor er han i august startet på Syddansk Erhvervsskole i Vejle, hvor han læser til mekaniker. Og selvom han gør alt for at følge undervisningen, så misser han alligevel en del, når han rejser rundt i verden og deltager i Formel 4-løb.

- For som det er i dag, så er motorsporten det vigtigste i mit liv. Ingen tvivl om det, siger han.

Om han kommer til at arbejde i en tætsiddende, brandhæmmende kørerdragt i en Formel 1-bil eller i en løs, olieindsmurt kedeldragt på et værksted, kommer an på, hvor langt talentet på de fire hjul rækker.

Men går det, som Christian Lundgaard håber, bliver tårerne fra første tur i gokarten på gårdspladsen måske byttet ud med jubelbrøl, den dag han kan lade sig hylde som verdens hurtigste racerkører.

Blå bog om Christian Lundgaard

 • Født 23. juli 2001.
 • Bor i Hedensted.
 • Startede med at køre gokart i 2009.
 • Har kørt Formel 4 siden foråret 2017.
 • Læser til mekaniker på Syddansk Erhvervsskole.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.