176 kilo khat fundet i Billund Lufthavn: Var mærket som te

Toldstyrelsen har gjort et stort narkofund i Billund Lufthavn.

Det var disse pakker, der fik Toldstyrelsen til at reagere. Foto: Toldstyrelsen.

En palle ankommet til Billund Lufthavn fra Afrika var noget helt andet, end det gav sig ud for at være.

Sendingen var mærket som værende te, men der var ikke meget Earl Grey over det, som Toldstyrelsen fandt, da de åbnede pakkerne.

I stedet har Toldstyrelsen nu konfiskeret 176 kilo khat.

Khat er et euforiserende stof fra khatplanten, der primært tygges, og det kommer typisk fra Afrika.

- Vi har beslaglagt 176 kilo khat, der kom med en fragt. Det var vores toldhunde, der opdagede det. Det er et forholdsvis stort fund, i forhold til hvad vi ser normalt, siger Preben Buchholtz, kontroldirektør i Toldstyrelsen.

Politiet tager over

Den store palle med khat, som altså var mærket som te, var stilet til en privatperson. Toldstyrelsen har nu overladt den videre efterforskning til politiet og ønsker ikke at oplyse, hvor i Afrika sendingen er fra.

Ifølge Preben Buchholtz er fundet sket som følge af et godt analysearbejde, hvor pallen blev udtaget til kontrol, og så klarede en narkohund resten.

På trods af det store fund, som en narkohund forholdsvist nemt kunne lugte sig frem til, er det umuligt for Toldstyrelsen at stoppe al illegal import.

Sådan så det ud, da Toldstyrelsen åbnede pakken med 'te'.

- Der kommer rigtig mange varer ind både over grænsen ved Tyskland og færger og fly. Det er vigtigt, at varen hurtigt kommer videre til den, der har købt det. Vi kontrollerer ikke alt; det hverken kan eller skal vi, siger Preben Buchholtz.

- Vi gør, hvad vi kan, men vi kan ikke finde alt, siger han.