18-årig gymnasieelev bliver lokalformand for de 'voksne' socialdemokrater i Vejle

Mathias Kring Niebuhr skal samle stumperne op efter kampvalg.

Mathias Kring Niebuhr træder som nyvalgt formand for Socialdemokratiet i Vejle ud af skyggen. Den blot 18-årige formand skal samle partiet efter et rodet valg af ny folketingskandidat. (Foto: Peter Frandsen Siggaard © dr)

Tumult, kup og betalte stemmer hører med til den nyere historie om den socialdemokratiske partiforening i Vejle.

Nu skal den 18-årige gymnasieelev Mathias Kring Niebuhr være den, der samler partiet op efter den rusketur, det har været igennem det seneste års tid. Mandag blev han valgt til ny formand for de 400 medlemmer.

Den interne uro brød ud, da det mangeårige folketingsmedlem Karen Klint sidste år meddelte, at hun efter 20 år i tinget ikke ønskede genvalg.

Flere kandidater meldte sig på banen som afløser for Karen Klint, men kampvalget udviklede sig til en speget sag, hvor folk blev betalt for at melde sig ind i partiet for at støtte en bestemt kandidat.

Enden på det hele blev et splittet parti, hvor grøfterne var blevet gravet så dybe, at den ordinære generalforsamling måtte afbrydes, da det ikke kunne lade sig gøre at vælge en ny formand for partiforeningen.

Mandag blev generalforsamlingen så genoptaget, og Mathias Kring Niebuhr blev med et klart flertal valgt som socialdemokraternes lokalformand.

En stor social opgave

Nyheden om, at han var blevet valgt som formand, blev spredt ret hurtigt. Da han kom i skole tirsdag blev det absolut ikke forbigået i stilhed, at han var blevet partiformand.

- Da jeg sad i kantinen og spiste frokost, kom der flere hen og klappede mig på skulderen og sagde tillykke. Lærerne roste mig også, så det var ret specielt.

Han har været medlem af Socialdemokratiet, siden han gik i 8.klasse, men den store opmærksomhed er ny for ham.

- Jeg vil også sige undskyld til min engelsk-lærer. Der var en hel lektion, hvor jeg var fraværende, fordi jeg skulle tale med journalister, siger Mathias Kring Niebuhr.

Ud over tillidshverv i det politiske liv og skolegangen på Rødkilde Gymnasium passer han to fritidsjob. Et i Legohouse i Billund og et i et antikvariat. Han holder sig heller ikke væk, når der sker noget interessant andre steder.

- Jeg engageret mig i alt det, jeg kan komme til. Her på fredag holder Dansk Kvindesamfund et arrangement på det lokale bibliotek, og det har jeg da også tænkt mig at tage til, fortæller han.

Har vist, at alder ikke betyder noget

Det store engagement kan naturligvis ikke gøre Mathias Kring Niebuhr ældre, end han er, og han er da også klar over, at mangler noget erfaring.

- Det, jeg mangler i erfaring, er der andre, der har rigeligt af. Der er personer, som har været med i partiet i længere tid, end jeg har levet. De har givet udtryk for, at de gerne vil støtte op om mig, og de synes, det er fedt, at jeg kommer med ny, ung energi, siger han.

Han tror på, at han nok skal klare de opgaver, der er foran ham - på trods af sin unge alder.

- Selvfølgelig er der nogle, der skal overbevises, men gennem alt det andet, jeg har lavet, har jeg vist, at jeg rigtigt gerne vil det her. Og jeg kan også godt.

Selfie med formand Mette Frederiksen er en selvfølge. (Foto: PRIVAT)

Han er helt klar over, at der venter ham en stor opgave. Han har tidligere været formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) i Vejle, og det er en erfaring, han vil tage med sig i den nye formandspost.

Valget er en gave for et splittet parti

Han ser frem til det kommende folketingsvalg. Ikke bare fordi det kan bringe hans partiformand i Statsministeriet, men også fordi han tror på, at det kan komme til at virke som en booster, når han som ny formand skal samle partiforeningen. For valget betyder, at der kommer fokus på fælles aktiviteter.

- Det, at vi har et valg, gør, at vi har et fælles mål, som er meget tydeligt. Det samler helt utroligt meget, og der er mange, som vi ikke ser imellem valgene, som pludseligt bliver meget aktive, siger Mathias Kriger Niebuhr.

Når skårene skal klinkes i lokalforeningen tror han på, at medlemmerne i høj grad skal mindes om, hvad det var for en passion og følelse, der fik dem til at melde sig ind.

- Når man melder sig ind, er det forbi, man vil det socialdemokratiske projekt. Nogle af medlemmerne meldte sig ind for 20-30 år siden, og kan vi genfinde passionen fra dengang, tror jeg, at vi kan se ud over de konflikter, der har været tidligere, mener han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter