18-årige Kirstine fik grove afslag på læreplads: ’Et firma sagde, at de ikke ansætter kællinger’

Dansk Byggeri kæmper fortsat for at ændre mandsdomineret kultur og tiltrække flere kvinder i håndværksfagene.

18-årige Kirstine Hausted har fået en læreplads, men hun var tæt på at opgive, efter at hun har været udsat for flere kønsdiskriminerende afslag.

For 18-årige Kirstine Hausted er tømrerfaget et

drømmejob
.

- Jeg er ikke typen, der kan sidde stille ret længe, og jeg ved, at som tømrer er der altid en ny opgave, og du skal altid være i gang. Det er perfekt til mig, siger hun.

Hun er i gang med tømreruddannelsen på Hansenberg i Kolding, og i sommer begyndte hun at søge efter en læreplads.

Forventningen var, at det ville gå forholdsvis stærkt, men sådan skulle det ikke gå. Måned efter måned med afslag betød, at Kirstine Hausted begyndte at tvivle på sin drøm.

Særligt fordi nogle af

afslagene
mere var møntet på hendes køn end hendes evner.

- Der var et firma, der sagde, at de ikke ansætter kællinger. Der begyndte jeg at føle, at der ikke var nogen, der gad have mig. Jeg blev faktisk ret ked af det, for hvis det er sådan, man ser på piger i det her fag, så bliver det umuligt at få en læreplads. Jeg mistede lidt håbet om at blive tømrer, siger Kirstine Hausted.

Hun har også fået afslag fulgt af bemærkninger som "du kunne måske få en plads i køkkenet" eller "vi kan måske bruge dig til julefrokosten". Bemærkninger som hendes mandlige

medstuderende
er forskånede for.

Hør Kirstine Hausted fortælle om afslagene her.

- Jeg er pige, det skal vi ikke lægge skjul på. Drengene får også nej'er, men der er nogle fordomme om piger i mit fag, siger Kirstine Hausted.

Kirstines oplevelser passer dårligt sammen Dansk Byggeris ambition om at rekruttere langt flere kvinder til håndværksfagene.

- Vi risikerer at mangle 17.000

faglærte
om ti år, så vi har kigget på os selv og tænkt, om vi ikke skulle begynde at rekruttere fra hele befolkningen og ikke bare halvdelen, siger Underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Sådan så Kirstine Hausteds Facebookopslag ud, som blev delt mere end 5.000 gange.

Derfor er hun også meget ked af Kirstine Hausteds oplevelse, og hun vedkender, at man langt fra er i mål med at gøre byggebranchen lige attraktiv for mænd såvel som kvinder.

- Det er rigtig ærgerligt og ikke i orden, men det viser, at der er grund til, at vi kaster os over det her område, for vi vil gerne være

attraktive
arbejdspladser
for både drenge og piger. Vi skal arbejde for at ændre kulturen på de her
arbejdspladser
, men det er et langt, sejt træk, siger Louise Pihl.

I dag er der ansat 15.500 kvinder i byggebranchen. Det svarer til, at ni procent er kvinder. Dansk Byggeri ønsker, at det tal skal være 20 procent om 10 år.

Har fundet en plads

Kirstine Hausted delte sine frustrationer over en manglende læreplads på Facebook, hvor hun i et opslag eftersøgte en læreplads. Opslaget blev delt mere end 5.000 gange, og nu har der været bid.

Til januar begynder hun i lære hos DN Tømrer i Kolding.

- Det er jeg sindssygt glad for, og de virker skide søde derude, så jeg glæder mig bare til at starte her i januar, siger Kirstine Hausted.

Hos DN Tømrer i Kolding glæder direktør Jan Peters sig til, at Kirstine Hausted kommer.

- Det betyder ikke noget for os, om det er en kvinde eller en mand. Men vi vil gerne have det gode håndværk, og hun er dygtig, siger Jan Peters, der ikke har meget til overs for de folk, der har givet Kirstine Hausted

sexistiske
afslag på hendes ansøgninger.

- Jeg tænker, at dem, der har sagt sådan noget til hende, lever i stenalderen, siger han.

Facebook
Twitter