19-årige Oliver er en ildsjæl for lokalområdet og sin syge søster: 'Jeg gør det ikke for at imponere nogen'

Lillesøsters alvorlige sygdom skruede op for Oliver Lundgaards ambitioner om at være noget for sin hjemby.

Den ene væg på 19-årige Oliver Lundgaards værelse i morens hus i byen Skibet nær Vejle er fyldt med diplomer af en art, som det ikke er alle 19-årige, der har hængende.

Lokalrådet for Skibet og Omegns pris fra 2017, Vejle Idrætsråds Ungepris 2017, Årets Ungeleder 2018 og Broen Vejles støttediplom 2019.

Ved siden af sine pligter i 3.g på Rosborg Gymnasium og sin trænergerning på Kolding Q’s U16-hold har Oliver Lundgaard nemlig dedikeret sin fritid til at være initiativtager i det lille lokalområde.

Det startede i det små med forskellige fodboldskoler og camps, og det kulminerede i begyndelsen af året, da en pludseligt opstået sygdom i familien, gav ham en idé.

- På en ferie i januar blev min lillesøster desværre alvorligt syg. Hun fik et slagtilfælde af en art. Da hun kom på Odense Hospital, kunne jeg se på gangene, at de danske hospitalsklovne gør en stor indsats, så dem ville jeg gerne samle penge ind til, siger Oliver Lundgaard.

Hans idé blev at kombinere en indsamling med et event i lokalområdet, og på den måde blev årets familiekoncert 2019 i Skibet til virkelighed. Udover Danske Hospitalsklovne blev der også samlet ind til Børnecancerfonden og Broen Vejle, der hjælper udsatte unge.

- Det startede som et lille orkester og en lille scene, og pludselig blev det bare mega stort, siger Oliver Lundgaard.

Der bor 2.217 mennesker i Skibet. Oliver Lundgaards koncert endte med at tiltrække mere end 1.700 publikummer, og han fik lokket navne som Shaka Loveless og Wafande til at komme og spille.

Olivers søster var med til koncerten, og hun er i dag i gang med genoptræningen.

'Ikke for at imponere nogen'

Olivers engagement for sit lokalområde har gjort ham til et velkendt ansigt i Skibet, men det er han egentlig ligeglad med.

- Jeg gør det ikke for at imponere nogen, men for at give en hånd for lokalområdet, hvor det mangler. Det giver også mig meget. Man får et boost, når man har gjort noget, der gør andre glade, siger han.

  • Et foto fra sommerens koncert, hvor Oliver var på scenen med sin mor, søster og bror. (Foto: JJ Foto Vejle)
  • Oliver bor i Skibet med forældre og sin lillesøster på 11 år og lillebror på ni år.
  • På Olivers væg hjemme på værelset hænger nogle af de initiativpriser, han har fået i de seneste år.
  • I baggrunden er den ubrugte mark, som skal være en del af koncertpladsen næste sommer. Ejeren af marken er selv gået ind i koncertprojektet.
  • Der kom cirka 1.700 gæster til koncerten i sommer. (Foto: JJ Foto Vejle)
1 / 5

Mange 3.g’ere ville bruge de fleste af deres weekender på fester, men ifølge Oliver Lundgaard tager hans venner det i stiv arm, at han ikke er med hver gang.

- Mine kammerater synes, det er fedt, og det skriver de også tit til mig. Det er gået meget stærkt, og de spørger ind til det og forstår også, hvorfor jeg nogle gange melder fra til en fest, siger han.

Behøver ikke penge

Årets koncertsucces har givet Oliver blod på tanden. I 2020 gør han det igen. Men denne gang skal det være større. Planen er, at der skal være noget for alle aldre, og han har fået partnere og sponsorer på plads. Drømmen er også, at det skal afholdes over en hel weekend.

- Jeg synes, der har manglet noget i lokalområdet, og det er fedt at lave noget, der gør andre glade, og det gør mig glad, at det er noget, folk har snakket om bagefter, siger han.

Oliver viser det område, hvor næste års arrangement skal afholdes.

Hvem der skal spille, er der ikke styr på endnu, og hvem, der skal samles ind til, er heller ikke afklaret. Det eneste, der ligger fast, er, at der skal være koncertoplevelser, og at et eventuelt overskud skal gives til velgørenhed.

- Jeg synes ikke altid, at man behøver at få penge for ting. Hvis man kan se, at man gør en forskel, er det løn i sig selv, og så får man en masse energi og humør tilbage. Den tanke har jeg egentlig altid haft, siger Oliver Lundgaard.