20-årige Sofia boede i campingvogn under graviditet: En startpakke gav hjælp og ro

En startpakke fra Mødrehjælpen blev vigtig for 20-årige Sofia Maria Holm.

Sofia Maria Holm til venstre modtog sin startpakke fra Sygehus Lillebælt og Mødrehjælpen, da hun stadig var højgravid. (Foto: Charlotte Dahl/Sygehus Lillebælt)

Vi skal ikke ret mange måneder tilbage, før Sofia Maria Holm var en 20-årig gravid kvinde, der boede i en campingvogn nær Jelling med sin kæreste og havde svært ved at få tilværelsen til at gå op.

Omkring en måned før, hun var sat til at føde, fik Sofia Maria Holm en startpakke af Sygehus Lillebælt, som bliver uddelt af Mødrehjælpen i Vejle og Kolding, og den hjalp gevaldigt med at gøre hende klar til at blive mor.

- Det var en fremragende hjælp. Det kan godt give lidt stress, når man er tæt på at føde, og jeg synes, at pakken gav noget ro. Der var mange ting, man ikke havde tænkt på, og som vi slet ikke havde råd til at købe, siger Sofia Maria Holm.

I pakken fra Mødrehjælpen var blandt andet brugt babytøj, en flyverdragt, bleer, et tæppe og et gavekort på 250 kroner til Mødrehjælpens butikker. Ting, som mange måske har adgang til, enten fordi de har råd til det, eller fordi de kan få det af bekendte. Men sådan var det ikke i Sofias tilfælde.

Røg hash indtil graviditeten

Sofia Maria Holm havde før sin graviditet røget hash engang imellem, men det stoppede, da hun fik at vide, at hun ventede et barn.

- Jeg var selvfølgelig bekymret for, om det havde en betydning, men jeg blev løbende tjekket, og jeg var jo stoppet, så snart jeg fandt ud af, at jeg var gravid, siger Sofia Maria Holm.

Den 20. januar fødte Sofia Maria Holm en lille pige, og den lille familie har nu fundet en lejlighed i Jelling.

Hjælp til de allermest udsatte

Men hvis en familie er i krise eller har vanskeligheder, kan det være svært at skaffe babyting. Derfor er startpakkerne vigtige for Sygehus Lillebælt, siger Inge Berg, afdelingsjordemoder på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Sygehus Lillebælt i Kolding.

Sofia Maria Holm pakker sin startpakke ud. (Foto: Charlotte Dahl/Sygehus Lillebælt)

- Det er til de gravide, der er allermest udsatte, og som har udfordringer, som vi andre tager som selvfølgeligheder i vores liv. Det kan være økonomiske udfordringer eller af anden karakter. Dem, der lever på kanten og har svært ved at skaffe det, man har brug for, siger Inge Berg.

Ifølge hende er det gavnligt for både den kommende mor og sygehuset, at ordningen eksisterer.

- Det gør noget ved det samarbejde, vi har med den gravide. Det gør noget godt i mødet med dem, og så gør det noget ved den tilknytningsproces, som kvinden er igennem, når hun venter et lille barn. Det er en fin ting, der gør, at kvinden begynder at tænke mere på barnet, og den gravide føler sig set og anerkendt på en ny måde, siger Inge Berg.

Der bliver uddelt cirka 10-12 startpakker om måneden, fortæller Inge Berg.

For Mødrehjælpen er der også den indbyggede gevinst, at startpakken kan få de gravide til at opdage deres tilbud.

- De bliver også opmærksomme på, at vi findes, og så kan de bruge vores aktiviteter senere hen, siger Helle Malene Kejlstrup, der er frivillig i Mødrehjælpen i Kolding.

Facebook
Twitter