21-årige Laura er kronisk lungesyg: Jeg står forrest i vaccinekøen og råber ’ta’ mig’

Laura Svangård er mere end klar til, at der kommer en coronavaccine på markedet.

21-årige Laura Svangård fra Vejle har opsagt drømmejobbet som personlig træner, fordi hun ikke kan holde den fornødne afstand til folk i det erhverv. Og det går ikke, når man som hende har en kronisk lungesygdom. (Foto: PRIVATFOTO)

I cirka ni måneder har 21-årige Laura Svangård fra Vejle kun haft fysisk kontakt med én eneste person, nemlig hendes kæreste. Familie- og venindebesøg foregår med forsigtighed, stor fysisk afstand og helst udendørs.

Laura Svangård har en kronisk lungesygdom. Det er en svær og atypisk astmaform, der placerer hende i den gruppe, der risikerer at få et hårdt sygdomsforløb, hvis hun får corona.

Derfor lyttede hun opmærksomt, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fremlagde Danmarks vaccinestrategi i aftes og fortalte, at man i det mest optimistiske scenarie modtager de første vacciner i december.

- Jeg fik tårer i øjnene, må jeg indrømme. Det er jo en kæmpe nyhed for os i risikogruppen. Det er noget, vi har ventet snart ni måneder på, så det rørte mig meget. Ikke kun på mine egne vegne, men for alle, der står i en lignende situation, siger Laura Svangård.

Hun håber, at vaccinen bliver det våben, der gør, at hun kan være tæt med sine veninder og sin familie igen.

- Jeg tænker over alt, jeg gør, og jeg holder afstand til alle – også de mennesker, man egentlig gerne ville være tæt med og kramme og holde om, siger Laura Svangård.

Står klar i vaccinekøen

Restauranterne og barernes åbningstider er begrænset i denne periode, men de er trods alt åbne. Det er dog ikke noget, Laura Svangård benytter sig af.

Laura i dinosaurkostume ved siden af sin mor i forbindelse med moderens fødselsdag, hvor Laura tog kostumet på for på den måde at kunne give sin mor et knus for første gang i månedsvis. (Foto: PRIVATFOTO)

- Jeg går ikke på restaurant eller ud på samme måde, som mange andre gør i disse tider, eller som jeg har gjort førhen, siger hun.

Hvis hun bliver tilbudt vaccinen, er hun ikke i tvivl. Hun bliver ikke den, der tvivler på effekten eller ikke tør at tage imod den.

- Det er fint for mig, at nogle ikke vil stå forrest i køen, for det betyder bare, at jeg forhåbentlig kommer længere frem. Jeg står gerne først i køen, jeg kommer til at stå og hoppe og danse udenfor teltet, som var det til en koncert, og sige ’ta’ mig, ta’ mig’, siger Laura Svangård.

Måtte sige drømmejobbet op

Laura Svangård er uddannet fysisk træner og var lige begyndt på drømmejobbet som personlig træner i januar.

Men kort tid efter ramte corona, og nu har Laura sagt drømmejobbet op, fordi det er en branche, hvor man ikke kan holde den fornødne afstand til folk.

I stedet har hun fået et andet job i sin fars firma, hvor det er lettere for hende at holde afstand.

Nu glæder hun sig bare til, at vaccinen er klar, godkendt og taget i brug.

Laura Svangård har efterhånden vænnet sig til at bruge mundbind flittigt. (Foto: PRIVATFOTO)

- Man bliver nødt til at have tålmodighed, men det er virkelig noget, jeg har ventet på. Jeg glæder mig til, at jeg kan kramme hele min familie og mine venner, og når jeg må, så skal jeg holde en stor krammefest.

Hvem, der skal vaccineres hvornår, ligger dog endnu ikke fast. Da vi endnu ikke står med en godkendt vaccine i Danmark, er der kun tale om planer og overvejelser.

- Prioriteringsrækkefølgen afhænger i høj grad af, hvilken vaccine vi får, hvilke egenskaber der er dokumentation for at den har, samt i hvor stor mængde den leveres, skriver Sundhedsstyrelsen i sit planlægningsgrundlag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter