25-årige Michelle har sendt nøgenbilleder til fyre: 'Kæresten skal have noget godt at kigge på'

En ud af tre unge har sendt et nøgenbillede af sig selv.

Michelle Santini er en af de mange unge, der godt kan finde på at sende et letpåklædt- eller nøgenbillede afsted til sin kæreste.

25-årige Michelle Santini fra Vejle har sendt letpåklædte billeder til sin kæreste og i sin tid til en ekskæreste. Og det er hun bestemt ikke alene om.

I en undersøgelse som Epinion har lavet for DR svarer hver tredje adspurgt mellem 18-24 år, at de har taget et nøgenbillede af sig selv og delt med andre.

Michelle Santini er blevet 25 år, men hun har også været en del af den statistik, da hun var yngre.

- Hvis det har været en kæreste, har han da skullet have noget godt at kigge på. Han skulle være stolt af, at han var sammen med mig. Det var i god tro, at man har gjort det, siger Michelle Santini.

Ifølge sexolog Ditte Winkel er det helt normalt, at unge deler nøgenbilleder eller letpåklædte billeder. Man skal se på det som en ny form for flirt.

- Det er blevet en norm og en kultur blandt de unge, at det gør alle. Og hvis man gerne vil sidde forrest i bussen, og det vil man rigtig gerne, så gør man det også, siger Ditte Winkel.

Ifølge hende lyder det på ingen måde som mange, at hver tredje ung har sendt et nøgenbillede af dem selv.

- 24 ud af 24 elever i en klasse, jeg var ude ved for nylig, svarede, at de havde gjort det, så tallet overrasker ikke mig. Tværtimod er det lavt sat i forhold til, hvad jeg møder.

Der er intet forkert i at sende billederne

Ditte Winkel understreger, at der absolut ikke er noget i vejen med at sende nøgenbilleder af sig selv, og at man der 'intet gør forkert'.

Det er Michelle Santini også bevidst om.

- Jeg har ikke gjort noget forkert, jeg har bare delt et billede med min kæreste. Og jeg kan godt finde på at gøre det igen, for jeg stoler på min kæreste, siger hun.

Hun kunne ellers nemt være blevet skræmt væk fra at sende den slags billeder. Michelle Santini er nemlig en af dem, der har oplevet at have private billeder af sig selv ude at svømme på internettet.

Hun siger, at hun ved, at det er en ekskæreste, der 'har været dum'.

- Det skete i slutningen af teenageårene. Man bliver super frustreret, mega vred og man bliver ked af det. Man slår sig selv oveni hovedet og bliver frustreret over, at nogen vil misbruge ens tillid på den måde, og så kommer man i en situation, hvor man ikke stoler på nogen overhovedet i den periode, siger Michelle Santini.

Problemet er manglende respekt

Udfordringen med billederne er netop, at mange desværre oplever, at de private billeder ikke forbliver private, siger sexolog Ditte Winkel.

- Problemet opstår, når det ender i nogle hænder, hvor den anden part ikke er moden nok til at håndtere det her. Når man ikke har den respekt for det andet menneske, man bør have, kan det blive problematisk, siger Ditte Winkel.

Ifølge hende er det umuligt at forestille sig, at de unge vil holde helt op med at sende billederne.

- Det er en flirt og en moderne form for kurtisering. Så de gør det også, fordi de kan. Teknologien har bragt os derhen. Det giver noget forspil og seksuel gnist, siger Ditte Winkel.

I stedet mener hun, at det er en forældreopgave at sørge for at tale situationerne igennem allerede i en tidlig alder.

Det hjalp også Michelle Santini, da hun fandt ud af, at der fandtes letpåklædte billeder af hende på internettet, der var delt mod hendes vilje. Det vidste hun, da der pludselig dukkede beskeder op i hendes indbakke fra fremmede mænd, ligesom hun kunne finde sider på internettet, der efterspurgte billeder af hende.

- Min største støtte har været mine forældre. At jeg kunne være ærlig over for dem, det har hjulpet mig meget.