289 år gammelt marked er åbnet: 'Det kan ikke blive bedre end Vorbasse Marked'

Vorbasse Marked har stor betydning for byen – året rundt.

Marianne Christensen er blandt de handlende på Vorbasse Marked.

Klokken 12.00 i dag blev dørene slået op til 2019-udgaven af Vorbasse Marked.

Forventningen er cirka 250.000 gæster fordelt over de næste tre dage på kræmmermarkedet i Billund Kommune. Til sammenligning bliver der solgt cirka 100.000 billetter til Roskilde Festival.

Det svarer til omtrent en 200-dobling af byens indbyggertal på cirka 1.200 mennesker, og den store begivenhed sætter sit præg på byen året rundt, fortæller Jørgen Møller, der er leder af lokalarkivet i Vorbasse og en af de ildsjæle, der får markedet til at løbe rundt.

- Da man skulle spare penge sammen til at udbygge vores idrætshal, kunne Vorbasse selv levere et stort millionbeløb til kommunen. Derudover sørger grundejerforeningen om vinteren for, at der bliver skrabet sne og drysset salt på vejene, siger Jørgen Møller om nogle af de ting, som byen får ud af markedets overskud.

En god forretning for byen

De seneste år har overskuddet fra markedet været mellem 300.000 og 800.000 kroner, som er røget i lommen på Vorbasse Fonden og Vorbasse Grundejerforening.

Pengene kommer ind ved, at Vorbasse Grundejerforening lejer staldene til de handlende ud, ligesom de forskellige foreninger i byen står for eksempelvis boder og underholdning.

- Det er en god forretning for byen, og socialt er det en rigtig god idé. Det er rigtig godt på flere områder. Det er svært at sige, hvad vi tjener, for der er over 55 foreninger her i byen, der hjælper på kryds og tværs. De fleste foreninger er repræsenteret på markedet, hvor de tjener penge, siger Brian Madsen, formand for Vorbasse Grundejerforenings bestyrelse.

Brian Madsen, formand for Vorbasse grundejerforenings bestyrelse.

Han nævner den lokale tennisklub som et eksempel på en forening, der kan holde sig kørende mere eller mindre et helt år på de penge, man får ind på Vorbasse Marked.

- Hvis man skal spille tennis i Vorbasse, er kontingentet på 125 kroner for et helt år, og det er nogle af de ting, man får ud af at arbejde ret hårdt lige på det marked her, siger Brian Madsen, der også selv har lagt mange kræfter i at få markedet gjort helt klar.

- 95 procent af vores opgave er at arrangere det her marked. Vi mødes hver fjortende dag året rundt og arrangerer marked, og vi glæder os helt vildt, siger han.

Hestehandlen trives

Det første marked i Vorbasse blev afholdt for 289 år siden – i 1730. Så det er en traditionsrig begivenhed, der startede som et rent hestemarked, men har udviklet sig til et mere regulært kræmmermarked, samtidig med at der bliver opstillet et regulært tivoli, og at der kigger et cirkus forbi.

Men hestehandlerne er der stadig. Blandt andre Marianne Christensen.

- Vi sælger mange heste i løbet af sådan en weekend her. Vi har godt 20 med, og vi regner med at komme af med dem alle sammen, siger hun.

Et luftfoto fra 2015-udgaven af Vorbasse Marked.

Marianne Christensen er 42 år gammel og i år har været på Vorbasse Marked 42 gange. Altså helt sit liv.

- Vorbasse Marked kan alt. Stemningen, hyggen og samværet og mødet med en masse mennesker, du ikke har set i et år, det er fedt. Vi har børn, børnebørn, bedsteforældre og en tipoldefar med herude. Det kan ikke blive bedre end Vorbasse Marked, siger Marianne Christensen.

Rettelse: Tidligere fremgik det, at Vorbasse Marked havde cirka tre gange så mange besøgende som Roskilde Festival. Det tal er rettet.

Facebook
Twitter