63-årige Ulla blev misbrugt som barn: Det talte man ikke om

Ældre, der er blevet sexmisbrugt i deres barndom, har gemt på hemmeligheden i årevis. Flere af dem tager bladet fra munden og søger hjælp.

Ulla blev seksuelt misbrugt som barn. Men først for nylig har hun fået talt med nogen om det. (Foto: Michael Fogh © dr)

Sexmisbrug er blevet mindre tabuiseret at tale om. Det får flere mennesker oppe i årene til at opsøge hjælp. Hjælp de aldrig har fået tidligere.

For det kan godt være, at der er gået mange år, men sexmisbrug i barndommen kan ødelægge livet helt op i alderdommen.

En af dem,. der har oplevet sexmisbrug, er 63-årige Ulla Hjelm fra Kolding. Hun blev misbrugt som barn, men dengang blev der ikke talt om det. Heller ikke selvom hendes forældre godt vidste det.

- Jamen det gjorde man ikke dengang, for 57 år siden. Det var lige som om, at hvis man ikke snakkede om det, så glemte man det nok. Det er heldigvis blevet anderledes, og gudskelov for det, siger Ulla Hjelm.

Hun mener, at mange af de ting, hun har tumlet med i livet kunne være undgået, hvis der bare havde været en person, som havde brugt tid på at tale med hende.

- Jeg tror virkelig, at det kunne have givet mig et noget bedre liv, fortæller Ulla Hjelm.

Hun så ved et tilfælde et opslag, der bragte oplevelsen frem igen, og det fik hende til for nylig at gå til terapi.

Hun er ikke den eneste, der i dag har behov for at tale om sexmisbrug, der ligger mange år tilbage i tiden.

Lise Christiansen har gennem 15 år været formand for Center For Seksuelt Misbrugte Syd, og er stadig medlem af bestyrelsen. Hun kan mærke at flere ældre helt op til 70 år henvender sig.

- Vi kan se en tendens til, at det bliver lettere at søge rådgivning hos os, siger hun.

Også lektor Katrine Zeuthen, der forsker i seksuelle overgreb på Københavns Universitet, kan mærke, at det er blevet nemmere at snakke om overgreb, hvilket har betydet, at også flere ældre nu vælger at tale om det.

- I de år, jeg har arbejdet inden for for dette her felt, synes jeg, at der er kommet en positiv forandring, og der er kommet meget større fokus på det, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter