800 elever i Kolding må deles om 20 computere - forældre er vrede

2.000 computere på skolerne i Kolding er blevet skrottet, fordi de er for gamle til nye systemer, og derfor er der kun 20 brugbare tilbage. Det svarer til, at 40 elever skal deles om en computer.

Elever, der arbejder med pc'ere, er et sjældent syn på skolerne i Kolding for tiden. 2.000 computere er blevet skrottet, fordi de er forældede. (Foto: Søren Flytkjær DR Nordjylland)

Børnene på Brændkjærskolen i Kolding har meget svært ved at komme på nettet i undervisningen.

Skolen mistede nemlig med ét slag 200 computere, fordi kommunen indførte et nyt netværk, som skolens pc'ere ikke kan kommunikere med, fordi de bruger et forældet system.

Derfor er der i øjeblikket kun 20 pc'er til skolens i alt 800 elever. Det svarer til, at 40 elever skal deles om en computer.

Det ærgrer skoleleder Niels Erik Danielsen:

- Det gør det meget svært for lærerne at bruge computeren i undervisningen. De kan for eksempel ikke bede børnene om lige at slå noget op på internettet, siger han.

Undervisningen bliver dårligere

Det er langt fra kun på Brændkjærskolen at mange computere er blevet skrottet. Kolding Kommune har skrottet 2.000 computere på alle kommunens 23 skoler.

Og det kan ikke undgå at påvirke undervisningen, siger formanden for Kolding Lærerkreds, Anders Pedersen:

- Vi har jo et pålæg om at bruge it i undervisningen, og vi kan jo heller ikke undervise eleverne i brugen af internettet, som ellers er en vigtig del af børnenes hverdag, siger han.

Vrede forældre og børn

Formanden for skolebestyrelsen på Brændkjærskolen, Lea Duelund, er stærkt utilfreds med, at eleverne reelt ikke kan bruge it i undervisningen, og at Kolding Kommune ikke på forhånd undersøgte, om deres pc'ere kunne bruge med det nye netværk.

- Når det er en del af folkeskolereformen, at børnene skal undervises i it, så forventer jeg da også, at skolen har materialet til det, siger hun.

Også eleverne er bekymrede. Formand Danske Skoleelever Miranda Wernay Dagsson mener, at det er bydende nødvendigt, at elever bliver undervist i brugen af it, og at det er en naturlig del af undervisningen:

- Der er mange, der efterspørger, at vi kan det her, når vi forlader skolen, og så nytter det ikke noget, hvis udstyret er forældet, eller at vi slet ikke er blevet undervist i det, siger Miranda Wernay Dagsson.

Brug jeres egne pc'ere

Indtil politikerne finder en løsning på problemet, kan det blive nødvendigt, at eleverne bruger deres egne computere og tablets i undervisningen.

Det mener lederen af Kolding Kommunes pædagogiske center, Camilla Johansen:

- Hvis børnene kan arbejde sammen og bruge de computere på skolen, der faktisk fungerer, og kombinerer det med børnenes egne computere, så er vi da i hvert fald nået langt, siger hun.  

Men den løsning bryder formand for Brændkjærskolens bestyrelse Lea Duelund sig bestemt ikke om:

- Det er en form for skjult brugerbetaling, og det kan ikke være rigtigt i en folkeskole, som skal være for alle, siger hun.

Først på nettet om tre år

Umiddelbart ser det ikke ud til, at en løsning er på vej for skolerne i Kolding. Kommunen har ganske vist sat penge af til, at de kan købe nye computere - dog først om tre år.

Men så længe kan skolerne ikke vente, siger formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Christan Haugk (S):

- Der er sat penge af til formålet, så nu handler det om, at der er tilstrækkelig politisk vilje til at fremrykke den investering. Det er i hvert fald et af de punkter, vi socialdemokrater går til forhandlingerne om næste års budget med, siger han.

Men borgmester Jørn Pedersen (V) vil ikke på forhånd love, at skolerne får lov til at købe nye computere.

- Så er der jo noget andet, der ikke kan lade sig gøre. Det kan for eksempel være en skolevej, som skal sikres, og det er jo det, vi skal snakke om, når vi tager hul på forhandlingerne om næste års budget, siger han.

 

Facebook
Twitter