86-årige Poul løfter flere ton dagligt og arbejder fuldtid: Det giver livet indhold

Poul Svejstrup Pedersen er en af dem, der er fortsat på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen. I hans tilfælde langt efter.

- Det er ligesom at holde en fest. Hvis man synes, det er en plage, skal man ikke gøre det.

Poul Svejstrup Pedersen er 86 år og arbejder stadig på fuld tid som lagermedarbejder på et mejeri, hvor han arbejder med ost. Det gør han, fordi han stadig ser frem til at komme på arbejde hver morgen, når han står op.

Antallet af danskere over 67 år, der er aktive på arbejdsmarkedet, er fra 2011 til 2016 steget med 38 procent, så der nu på landsplan er 93.068 personer over 67 år, der stadig arbejder derudad. Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. Og den statistik har Poul altså været en del af i mange år.

- Jeg synes, det giver mit liv indhold. Desværre går det sådan for mange mennesker, at de ser hen imod at blive pensionister, og fejlagtigt tror de, at de så får mange besøg, men når man sidder derhjemme, så bliver du ensom, og så dør du hurtigere, siger Poul Svejstrup Pedersen.

Poul har arbejdet på Nørup Mejeri, der ligger mellem Vejle og Billund, siden 1971. Han har arbejdet med tre generationer af ejere, og nu er den fjerde så småt på vej.

- Den fjerde generation er på vej, men han er kun to år. Han har været her mange gange, og han er vældig interesseret. Det varer nok ikke mange år, før han begynder at hjælpe til – de kan jo alt muligt med computere og sådan noget, de små. Om nogle år bliver de nok født med en mobiltelefon, siger Poul Svejstrup Pedersen.

Pouls arbejde er fysisk krævende. Hver dag flytter han rundt på ti kilo tunge oste, og i løbet af en arbejdsdag kommer han op på at have løftet flere ton. I løbet af sine 86 år har Poul været vant til at dyrke sport og arbejde hårdt – og det betyder ifølge eget udsagn, at han trods sin alder har en fordel over for flere af de yngre medarbejdere.

- De unge kan ikke altid holde til det hårde arbejde så godt, som jeg kan. Mange af de unge er aldrig ude og lave fysisk arbejde, og derfor er det et chok for dem pludselig at skulle løfte flere ton om dagen, siger han.

Poul bor alene og har ingen børn. Han har haft den samme kæreste igennem 40 år, men de hverken gift eller samboende.

Bliver stolt når chefen ringer

Det er ikke pengene, der holder Poul på arbejdsmarkedet. Igennem et langt liv har han tjent nok til, at han kan finansiere sig selv resten af livet, hvis det skulle være nødvendigt.

Nogle gange ringer Pouls chef til ham på en fridag og spørger, om han kan tage på arbejde, fordi der er en sygemelding. Så træder Poul gerne til, og så føler han, at han stadig bidrager med meget.

- Jeg er faktisk stolt af, at min chef ringer og spørger. Det er dejligt at have det sådan, siger han.

- Da jeg blev 70 år spurgte jeg min chef om, hvorvidt jeg skulle stoppe. ’Nej, hvorfor skulle du det?’ sagde hun. Så går årene, og jeg har det jo fantastisk her, siger Poul Svejstrup Pedersen.

I øjeblikket klarer Poul efter eget udsagn sit arbejde ligeså godt som dem, der er 20-25 år yngre end ham. Men skulle dagen komme, hvor han ikke længere kan passe arbejdet på en måde, der lever op til hans krav til sig selv, er det på tide at holde.

Men den tid er ikke kommet endnu.

- Jeg har det faktisk godt med at være gammel i gårde. Jeg vil ikke sætte dato på, hvornår jeg stopper – for jeg ved det ikke. Jeg bliver nok ved så længe, jeg kan, siger Poul Svejstrup Pedersen.