87-årige Niels på gårdbesøg med plejehjemmet: Jeg lugtede altid af møg, når jeg kom i skole

Landmand ved Kolding inviterer gamle fra plejecentre på gårdbesøg. Virkelig god ide, lyder det fra Ældresagen.

Niels Kristensen bor til daglig på Plejecenter Dreyershus i Kolding, men var forleden på gårdbesøg. Og det fik tankerne på langfart - til barndommen.

- Jeg skulle jo op og muge ud ved køerne om morgenen. Derfor lugtede jeg altid af møg, når jeg kom i skole.

Sådan fortæller 87-årige Niels Kristensen, der er bor på Plejecenter Dreyershus i Kolding.

Han er en af de syv beboere, der forleden var på gårdbesøg hos landmand Asger Christensen, ejer af gården Nørupgaard i Jordrup. Landmanden har nemlig inviteret alle de ældre fra områdets dag- og plejecentre på besøg.

Ideen om at invitere dem på gårdbesøg startede efter en veloverstået omgang 'Åbent Landbrug' i sensommeren.

- To dage efter ringede de fra et plejecenter i Lunderskov og spurgte, om de måtte komme på besøg. Og det irriterede mig, at jeg ikke selv havde fået den ide, så nu har vi inviteret samtlige pleje- og dagcentre i Kolding til at komme forbi, hvis de har lyst, siger Asger Christensen.

Den invitation tog Plejecenter Dreyershus i mod, og for beboer Niels Kristensen sendte det straks tankerne på langfart.

- I min barndom boede vi på en lille gård, der var stråtag på, og så var der små vinduer i stuehuset. Og vi skulle arbejde meget derhjemme, selv om vi skulle i skole, fortæller han.

Og selvom han synes, at dyrene ser ud til at trives på Asger Christensens gård, så var det måske alligevel bedre i gamle dage, mener han.

- Vores kalve lå ved moderen, hun slikkede dem, til de blev tørre. Det er noget helt andet det her, de ligger i metalbokse, jeg bryder mig ikke om det, siger han, der dog ellers mente, at besøget havde været "alletiders."

Syv gamle fra Plejecenter Dreyershus i Kolding var med på rundvisning hos landmand Asger Christensen.

Hos Ældresagen er Anna Wilroth begejstret for ideen med gårdbesøg. Hun er konsulent på plejehjemsområdet og siger, at det at komme ud og blive ramt af dufte og synsindtryk er godt for de fleste ældre på plejehjem.

- Mange har dårlig korttidshukommelse, men der ligger viden lagret, som man kommer i tanke om, når man kommer ud i andre miljøer. Pludselig har den gamle en historie at fortælle, engang spillede de en rolle, de havde indflydelse og en identitet, og det er vigtigt for dem at erindre, siger hun.

Og så er der i øvrigt lavet undersøgelser, der viser, at det at komme ud ikke bare styrker det psykiske velbefindende, men også det fysiske.

- Fysisk aktivitet har positiv indvirkning på folk med demens, det giver ilt til kroppen og hjernen og styrker dem, siger hun.

Niels Kristensen var glad og tilfreds efter besøget på gården.

- Det var alletiders. Det frisker op, siger han og er endda kommet i tanke om, hvorfor han i dag ikke bryder sig om at drikke mælk.

- Dengang jeg var barn, skulle vi nogle gange drikke mælken varm, det smagte sgu ikke godt, siger han.