Åbent hus: Kommune forærer William Soyas tonstunge værk og 300.000 kroner væk

Slagtilbud i Kolding: Få to ton kunst og 300.000 kroner til at sætte det i stand for.

Efter i 11 år at have ligget opmagasineret og samlet støv og edderkoppespind er det nu meningen, at der igen skal liv i William Soyas 45 år gamle lysskulptur.

Den er oprindeligt lavet til Kolding Bibliotek, men da biblioteket skiftede adresse i 2008, flyttede skulpturen ikke med. I stedet har kunstværket været på depot i 11 år.

Men pludselig dukkede det op til overfladen igen i kommunens bevidsthed, og man forsøgte at forære kunstværket væk.

Problemet er bare, at værket er så stort og samtidig så tilpas medtaget af de mange års dvale, at der skal en pose penge til for at få det sat i stand igen, og derfor var der ingen interesserede. Men så trådte Statens Kunstfond til.

- Det er meget sjældent, at det sker, men Statens Kunstfond har vurderet, at det her værk er så markant og spændende, at det fortjener at komme ud i offentligheden igen, siger Jeanette Ehlers, formand for billedkunstudvalget hos Statens Kunstfond.

Åbent hus

Derfor havde Kolding Kommune i går åbent hus, hvor alle interesserede kunne komme og se til værket, som man nu udover at modtage gratis også får 300.000 kroner til restaurering med til.

- Det er et ret stort kunstværk, der består af nogle stålrør, der blev samlet på Kolding Bibliotek i sin tid. Det blev skilt ad for at få det ud af lokalet. Og det skal samles igen og hænges op, og det vejer knap to ton. Så det har en vis størrelse, siger Jon Noe, der er kulturkonsulent i Kolding Kommune.

- Vi håber først og fremmest, at det kommer til at hænge et sted, hvor der er noget offentlig adgang, siger han.

'Der er gode odds'

Værket risikerede skraldespanden, inden Statens Kunstfond meldte sig på banen med en pose penge. Lysskulpturen er nemlig lavet direkte til det gamle bibliotek, og det kræver således lidt kreativ tænkning at få det op i nye rammer.

Blandt deltagerne i åbent hus-arrangementet var Per Møller, der er rektor på Munkensdam Gymnasium i Kolding. Skolen kan godt være en arvtager.

  • Sådan så værket ud, da det hang på det gamle Kolding Bibliotek.
  • Skulpturen er opmagasineret i Kolding, og det har den været i 11 år.
  • William Soya døde i 1994.
1 / 3

- Vi skal lige hjem og kigge lidt på, hvordan målene passer. Der er kommet lidt overraskelser om, hvor stort det rent faktisk er. Men der er gode odds, vil jeg sige, siger han.

Alle interesserede har nu indtil 3. marts til at tage stilling til, om de vil byde ind på at få kunstværket.

William Soya blev født i 1927 og døde i 1994.