Åbner for første gang i Danmark: Et light-hospice skal give meget syge en værdig død

I Kolding får døende nu mulighed for at tilbringe den sidste tid på et såkaldt hospitium.

Signe Brixens mand døde af kræft på Kolding Sygehus i 2015. Han ville have haft glæde af at tilbringe sin sidste tid på et hospitium, mener hun. (Foto: Annette Jespersen DR Trekanten)

De fleste ønsker, at den sidste tid for døende og pårørende skal være værdig og omsorgsfuld.

Det kan hospicer tilbyde med særlig intensiv pleje. Men i nogle tilfælde passer døende ikke på et hospice, men har alligevel brug for særlig opmærksomhed.

Det er tanken bag et såkaldt hospitium, der som det første sted i Danmark bliver oprettet i Kolding.

Hospitium er et hospice i en light-version. Der skal være ansat sygeplejersker, som er uddannet i palliativ behandling, men ikke læger. Samtidig skal frivillige hjælpe med for eksempel at anrette mad, spise med patienterne eller gå små-ture.

Per døde på sygehuset

Signe Brixen og hendes mand, Per, ville have haft stor glæde af et hospitium, da han var syg af kræft i 2015.

Han var skrevet op til en plads på et hospice i Vejle og Haderslev, men der var ikke plads, så han endte på Kolding Sygehus.

- Personalet kom kun hos Per, når der var noget specielt. Men vi bevarede håbet om, at Per kunne komme på hospice. Det var som at være i et venteværelse hos lægen, man ventede på, at døren gik op, men det gjorde den aldrig, husker Signe Brixen

Efter en uge på sygehuset døde Per.

3K hospitium til web.mp4

Det er Støtteforeningen for Hospice Kolding, der samarbejder med Kolding kommune om at oprette hospitium.

- Det er for patienter, som har brug for aflastning, men alligevel ikke er så dårlige, at de vil være på et hospice, uddyber bestyrelsesmedlem i Støtteforeningen for Hospice Kolding, Lotte Jeppesen.

Om en uge skal en gruppe fra støtteforeningens bestyrelse se på tre plejecentre, som Kolding Kommune har tilbudt som mulige steder, hvor man kunne indrette en afdeling som hospitium.

- Vores ønsker er, at der skal være mulighed for at komme ud i en lille have, et køkken, en opholdsstue og en stue til den syge borger, siger Lotte Jeppesen.

Sygehuse er blevet bedre til palliativ behandling

Leder af det palliative team på Vejle Sygehus, Anette Hygym, mener, at tanken om et hospitium er sympatisk. Men hun er i tvivl om, der er brug for et ekstra tilbud til døende.

- Det er ikke altid, at vi kan fylde sengene ude på hospice, siger hun.

Anette Hygum mener, at færre søger hospicet, fordi sundhedsvæsnet er blevet bedre til at give den rette palliative behandling i de døendes hjem.

Samtidig er sygehusene begyndt at tænke mere på at skabe mere rolige forhold, siger hun.

- Det er selvfølgelig en udfordring på sygehusene. Men de gør sig tanker om at lave en anden indretning, så for eksempel en sektion af et sengeafsnit får lidt mere ro og skærmning, siger Anette Hygum, som også er formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin.

Signe Brixen mener, at et hospitium ville have været det rigtige sted for hendes mand.

- De er fokuseret på den sidste fase af livet, mens man på en sygehusafdeling er fokuseret på at helbrede, så mennesker kan komme tilbage til livet, siger hun.

Støtteforeningen forventer, at kunne begynde at rekruttere frivillige i løbet af efteråret, og at de vil kunne åbne dørene til det nye hospitium i begyndelsen af næste år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på trekanten@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.