Årets konfirmander er vokset ud af deres tøj: Butikker bombarderes med byttetøj

Grundet covid-19-pandemien er mange konfirmationer flyttet. Nu er tøjet for småt.

Anneli Kristiansen skal konfirmeres, men hun kan ikke længere passe sin kjole. Det frustrerer både hende og hendes mor Helle Kristiansen. (Foto: Sylvester Guldberg Røn/DR © (c) DR)

Anneli Kristiansen fra Kolding prøver forgæves at få kjolen ned over kroppen. Tilbage i januar, hvor hun købte den med sin mor, passede den perfekt.

Men Anneli Kristiansen er vokset siden da, hendes konfirmation er blevet rykket til efteråret og kjolen passer på ingen måde længere.

Anneli Kristiansens situation er langt fra enkeltstående.

På grund af coronapandemien er mange konfirmationer nemlig flyttet fra foråret, hvor de fleste konfirmationer afholdes, enten til senere på året eller i nogle tilfælde et helt år frem.

Medindehaver af kjolebutikken Lilly Anne Kathrine Rantzau fortæller, at de normalt har fire til fem bytninger af konfirmationskjoler om året på landsplan, men efter de tilbød at bytte konfirmationskjoler kvit og frit frem til 30. juni, er det tal eksploderet.

- Vi havde omkring 20 kjoler, vi byttede hver dag i juni. Den travleste dag havde vi 27 kjoler, der skulle byttes, siger Anne Kathrine Rantzau.

Den perfekte kjole hænger ikke på træerne

I Kolding hænger Anneli Kristiansens kjole på skabet i hendes værelse.

Helle Kristiansen er mor til Anneli, og hun fortæller, at familien havde sparet op, så datteren kunne vælge præcis den kjole, hun ville have. De havde endda været ude i god tid, så de var sikre på at finde kjolen.

Anneli Kristiansen har gået på efterskole indtil sommerferien, og hverken hun eller hendes mor havde skænket det en tanke, at kjolen ikke længere passede.

- Det bekymrede mig på ingen måde. Så blev vi enige om, at hun skulle prøve kjolen her i starten af juli, og hold nu kæft - hun skulle have en ny, siger Helle Kristiansen og tilføjer

- Når man lige pludselig står der og skal have en ny kjole, så er man som mor lige ved at hyle. Kærligheden til ens datter, det sidder bare i konfirmationen. Det betyder alt.

For konfirmanden selv har kjolen også afgørende betydning.

- Endelig havde jeg fundet kjolen, og den sad så flot på mig. Så nu skal man finde den rigtige igen, og jeg synes det er fucking vigtigt, fordi man kommer ikke til at nyde dagen ordentligt, hvis man skal gå og rette på den, eller hvis den ikke sidder ordentligt, siger Anneli Kristiansen.

Hun og hendes mor har faktisk været ude og finde en erstatning til den oprindelige kjole, men heller ikke den passer, så nu sidder de med to kjoler.

Også drengene har problemer

Det er ikke kun pigerne, der har problemer med for små kjoler. Hos Nielsen’s tøjforretning i Kolding Storcenter fortæller Peter Stejner Christensen, at de også har fået mange drenge ind ad dørene med en blazer, der var blevet for smal over skuldrene, eller bukser der var blevet til knickers.

- Der kommer i hvert fald mindst én ind om dagen, som skal have byttet tøj til konfirmationen, siger Peter Stejner Christensen.

Hos Nielsen’s anbefaler de, at man prøver tøjet på cirka 14 dage før, konfirmanden skal stå i kirken, så man kan nå at få rettet det sidste til, eller få byttet hvis man har købt helt galt.

- Det er jo nu her konfirmanderne vokser helt vildt, så det er en hel del, der kommer ind i forhold til sidste år, siger Peter Stejner Christensen.

Peter Stejner Christensen, tøjsælger i Nielsen's i Kolding, kan fortælle om mange drenge, der er vokset ud af enten deres bukser eller skjorter, og som nu skal enten have det byttet til en større størrelse eller skal finde noget helt nyt. (Foto: Sylvester Guldberg Røn/DR © (c) DR)

Hjælp fra butikkerne

I kjolebutikken Panayotis i Vejle fortæller Bettina Frandsen, der er marketingmanager, at de også har oplevet en ekstrem stigning i folk, der vil have byttet deres kjole, fordi den er blevet for lille.

Modsat Lilly, som i juni modtog kjoler og byttede dem om kvit og frit, tager Panayotis et mindre gebyr for at bytte til en anden størrelse.

Kjolerne er specialsyede til hver enkelt kunde, men Panayotis tilbyder at tage imod byttekjolerne, så kunderne kan prøve sig frem mellem det indleverede tøj. I nogle tilfælde lykkedes det faktisk at bytte kjolerne mellem kunderne, fortæller Bettina Frandsen.

Ønsker man en helt ny kjole, giver butikken 50 procent rabat, men så skal kunden selv sørge for at sælge den gamle kjole videre.

- De (kunderne, red.) er rigtig glade for, at vi vil hjælpe dem, og vi får mange henvendelser, og så kan vi vise dem vores tiltag med kjolebyt, og det bliver de altid glade for, fortæller Bettina Frandsen.

Bettina Frandsen er marketingsmanager i Panayotis. Hun fortæller, at de også har oplevet en strøm af unge piger, der er vokset ud af deres kjoler. I Panayotis tilbyder de 50 procent rabat på en ny kjole, hvis konfirmanderne ikke kan få byttet deres nuværende kjole til den rigtige størrelse. (Foto: Sylvester Guldberg Røn/DR © (c) DR)

I tøjbutikken AnnieD i Holbæk er indehaver Annie Dyrberg også travlt beskæftiget med byttekjoler. Her tager man alle kjoler, der ikke længere passer, retur og bestiller nye, hvis tiden er til det.

- Der var en, der ringede og fortalte, at hendes datter var brudt fuldstændigt sammen, fordi kjolen var for lille, siger Annie Dyrberg.

Nu skal kjolen sælges

I mange tilfælde bliver de kasserede kjoler og jakkesæt solgt videre på Facebook.

DR har fået adgang til Facebook-gruppen ”Brugte konfirmationskjoler og konfirmationstøj til salg”, og her er det - modsat hvad navnet antyder - helt nyt og ubrugt konfirmationstøj, der fylder opslagene.

Opslag i facebookgruppen "Brugte konfirmationskjoler og konfirmationstøj til salg," er det ikke brugt tøj, der er mest af. Lige nu er det faktisk stort set ubrugt tøj, der fylder opslagene. (Foto: Grafik: Morten Fogde © (c) DR)

I Kolding håber Anneli og Helle Kristiansen også, at de kan få solgt Annelis overskydende kjoler på Facebook.

- Vi er blevet nødt til at vende det hele lidt på hovedet og finde ud af noget nyt. Vi har været ude og kigge på kjoler, men lige at finde den rigtige er ikke så nemt, siger Helle Kristiansen.

Heldigvis kan Anneli Kristiansen stadig se frem til at fejre sin konfirmation i de lokaler, der oprindeligt var reserveret, så det skal nok blive en god dag alligevel.

- Jeg er meget spændt på, om jeg finder den helt rigtige kjole, men stedet, hvor konfirmationen skal holdes, bliver virkelig pænt, siger hun.

Facebook
Twitter