Ældre motionerer som aldrig før

Sportssko og idrætstøj er i stor stil blevet en fast del af garderoben for ældre mennesker. I stedet for at sidde i sofaen, når arbejdslivet er slut, er mange flere over 60 år nemlig begyndt at dyrke motion.

Flere og flere ældre forlader sofaen til fordel for at motionere. (© Colourbox)

Gråt hår og rynket hud er ingen hindring for at dyrke motion.

Flere seniorer end nogensinde over 60 år hopper da også i træningstøjet for at gå til idræt en eller flere gange om ugen. En af dem er 66-årige Per Hansen fra Vejle.

- Jeg går til gymnastik med bold, pilates for mænd og almindelig gymnastik, fortæller Per Hansen, der efter en 20-årig motionspause, genoptog det aktive liv efter at han stoppede med at arbejde for et år siden.

- Man har lyst til meget mere, simpelthen. Det er så rart, siger han.

Motion er socialt samvær

66-årige Per Hansen dyrker sin motion hos tilbuddet Idræt i Dagtimerne i Vejle, der besøges af omkring 1000 seniorer dagligt.

Det er idrætsgrene som badminton, gymnastik, zumba, svømning og line dance, der trækker de ældre til. Og ikke mindst det sociale samvær, fortæller leder af Idræt i Dagtimerne, Lars Damgaard.

- Hvis man har mistet sin kone eller mand og ikke længere går på arbejde, bruger mange vores tilbud til at komme ud blandt andre og få en kop kaffe og snakke. Det er mere velset at sige, at man går til idræt fremfor at tilmelde sig en besøgsordning, siger han.

Over 60 procent af ældre er aktive

Og Vejle er ikke det eneste sted i landet, hvor de ældre er mere aktive end tidligere. På landsplan er det faktisk fem gange så mange 60 plussere, der der i dag dyrker motion i forhold til i 1975.

Det viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut og DGI, som analytiker, Ditte Toft, har været med til at lave.

- I forhold til 1975, hvor mellem 10 og 15 procent af befolkningen over 60 år dyrkede motion, er det i dag over 60 procent, der er aktive, siger Ditte Toft.

Udover at de ældre får mere livskvalitet, så er der også en samfundsmæssig gevinst ved den megen motion.

- Når man holder sig i gang, så kan man være i sit eget hjem og klare sig selv i længere tid og man kan holde sig mere sund. Og det betyder, at man ikke koster sundhedssystemet så mange penge, siger hun

66-årig: Det er bare lykken at motionere

For 66-årige Per Hansen er det bare lykken at være motionist.

- Jeg er blevet så bidt af det, at det ikke er nok for migat gå til noget fra mandag til torsdag.

- Derfor dyrker jeg også motion hjemme på stuegulvet i weekenden og så har jeg det knaldhamrende godt hver gang, jeg har gjort noget, siger han.