Allan har nyresten: Han får styr på sin sygdom med et smartwatch

Ure kan hjælpe med registrering og behandling af sygdomme.

Allan Brun Nielsen lider af nyresten. Her er han med til at afprøve det nye ur på Sygehus Lillebælt.

Allan Brun Nielsen er 38 år gammel. Han er kronisk syg af nyresten, og siden han blev syg, er han blevet opereret cirka 160 gange. Derfor har han dagligt brug for at holde styr på sit helbred.

Han er en af de to patienter på Sygehus Lillebælt, der er blevet udstyret med et smartwatch. Det sidste halve år har han haft uret på armen. Han registrerer hver gang han drikker, vurderer sine smerter på en skala fra et til ti, måler sin puls og holder øje med sin søvn.

De smarte ure kan så registrere data om sygdommen og skal gøre fremtidens behandling bedre og mere individuel. Det er målet med projektet på Sygehus Lillebælt, der har været i gang i et halvt år.

Allan Brun Nielsen er glad for uret.

-Det er bedre for mig som patient. Man føler, at man har medbestemmelse over egen krop. Og så føler man også, at man har haft mulighed for at træffe de rigtig valg i forhold til behandlingen, siger han.

Patienterne bliver mere trygge

Netop det, at give patienterne mere kontrol over deres forløb, er en del af ideen med de smarte ure.

Det forklarer professor Palle Osther fra Urologisk afdeling på Sygehus Lillebælt.

- Vi er jo forskellige individer og sygdomme påvirker os forskelligt. Selv om vi har samme diagnose, er det ikke sikkert, at vi skal have samme behandling, siger han.

- Patienterne bliver mere trygge, og de får mulighed for at vide, hvad der hjælper dem bedste muligt. De får en større forståelse for deres sygdom og tager mere ansvar for behandlingen, siger han.

Urene er dog bedst til yngre mennesker, siger Palle Osther.

- Vi har haft problemer med ældre mennesker, som ikke er så vant til at bruge smartphone-teknologien, men mon ikke det løser sig i fremtiden, når flere bliver kendt med den, siger han.