Alle vil have og ingen vil give: Borgmestre holder vejret før udligningsudspil

Landets borgmestre er enige om én ting: De skal ikke af med flere penge.

I morgen fremlægger regeringen et udspil til en ny udligningsreform. (Foto: Grafik: Signe Heiredal)

- Man bliver ikke populær som statsminister på at foreslå en udligningsreform.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes, da hun løftede sløret for dele af det udspil til en ny udligningsreform, som regeringen fremlægger i morgen.

Det er den reform, der fremover skal bestemme, hvordan pengene fordeles mellem rige og fattige kommuner.

Og der er noget, der tyder på, at hun har ret.

I hvert fald er landets borgmestre over en bred kam enige om, at det i hvert fald ikke er deres kommune, der skal betale gildet for de andre kommuner.

- Ud fra den økonomi, vi har, kan jeg ikke se, hvorfor vi skal betale mere. Og sådan er det sikkert blandt alle 98 kommuner, og det er derfor, de 98 kommuner ikke selv kan blive enige om en udligningsreform, lyder det eksempelvis fra Koldings borgmester Jørn Pedersen (V).

38 kommuner skal betale til 60

Statsministeren har ikke afsløret mange konkrete detaljer om indholdet i udspillet, men der er lagt op til, at der skal flyttes penge fra by til land og fra rige til fattige kommuner.

Mette Frederiksen har også sagt til avisen Danmark, at der bliver tale om, at 38 kommuner skal betale til de resterende 60, men hun afviser at sætte navn på kommunerne før i morgen.

Der er dog også faldet en bemærkning om, at både kommunerne i Østdanmark, men også i Østjylland, kan være blandt dem, der skal betale.

Det er ikke noget, man ser frem til i Skanderborg Kommune.

- Vi har ikke en pose penge stående, som vi ikke bruger. Hvis vi skal give flere penge, skal de findes ved at spare andre steder. Vi er økonomisk pressede. Hvis vi samtidig skal udligne mere, så får vi en stor udfordring, siger borgmester Frands Fischer (S).

Hedensteds borgmester Kasper Glyngøe (S) er med i en gruppe med fem andre østjyske kommuner, der hedder ’Rimelig Udligning’, og han vil ’aldrig acceptere’, hvis Hedensted er en af de kommuner, der skal betale mere som følge af regeringens udspil.

- Vi håber selvfølgelig, at vi skal tilgodeses. Vi har en række gode argumenter for, at Hedensted Kommune er en af de kommuner, der har det svært, siger han.

'Den værste form for skat'

I Rudersdal Kommune kan borgmester Jens Ive (V) godt mærke, hvilken vej vinden blæser. Han forventer, at regeringen vil lægge op til, at hans kommune skal betale endnu mere i udligning, end den gør i forvejen.

Og de penge kommer til at blive taget direkte fra borgernes pengepung.

- Det betyder, at de skal betale den værste form for skat, nemlig den, man intet som helst får for. Pengene ryger direkte ud af kommunen. Man kan ikke se, hvad man får for de penge, medmindre man kører en tur til Jylland og kigger på idrætshallerne, siger Jens Ive.

Rudersdal Kommune har en høj andel af borgere, der betaler topskat og dermed har en høj indtægt. Jens Ive (V) mener, at det her er en måde at give dem en skattemæssig dobbeltstraf.

- Det er virkelig nogle af dem, der står bag det danske velfærdssamfund. Man vil ad bagvejen hæve skatten, så dem, der allerede nu bidrager mest, skal bidrage endnu mere, siger han.

På Langeland forventer borgmester Tonni Randy Hansen (SF), at hans kommune er en af dem, der ligger lunt i svinget til en god pose penge, hvis regeringen får landet en ny aftale om udligning.

- Alle 98 kommuner ønsker den bedste service i lige nøjagtig det område, de bor i. Den her udligning skal sikre, at vi har rimelig ens vilkår at drive vores kommuner på, siger han.