Alt for få købte billetter til Tarzan-musical: Underskud tvinger teater til at fyre hver fjerde medarbejder

Svigtende billetsalg i København har resulteret i et underskud på 20 mio. kr. for Fredericia Teater.

Tarzan-forestillingen scorede fem og seks stjerner hos masser af anmeldere, men den solgte ikke billetter nok i København, og det er medvirkende til, at Fredericia Teater har et minus på 20 millioner kroner. Foto: Fredericia Teater/Pressefoto/Søren Malmose.

Glade gæster i hobetal og verdenspremierer med flotte anmeldelser til følge har været hverdag for Fredericia Teater i flere år, men nu har dårlig budgettering og svigtende billetsalg i København sendt teatret ud i en økonomisk nedtur.

Regnskabet for 2019 viser et underskud på 20 millioner kroner.

Teatrets bestyrelse med formand Gitte Lillelund Bech i spidsen har lavet en redningsplan for teatret. I første omgang kommer det til at gå hårdt ud over medarbejderne.

- Det er en alvorlig situation, der betyder, at 25 procent af teatrets medarbejdere bliver afskediget, og vi skærer alle omkostninger ind til benet, siger Gitte Lillelund Bech.

Sælger for lidt i København

Underskuddet skyldes flere forskellige faktorer, fortæller hun.

Det, der skulle have været 2019’s store satsning nemlig Beatles-musicalen ’She Loves You’, blev udskudt, fordi Fredericia Teater i første omgang var bekymrede for kvaliteten af musicalen.

Og siden har teaterets prestigeprojekter haft problemer med at trække tilskuere nok, når de er blevet opsat i København.

Arkivfoto af teaterdirektør Søren Møller, som bestyrelsen stadig har tillid til trods et underskud på 20 millioner kroner. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Først solgte man for få billetter til ’Prinsen af Egypten’, og senest var den gal igen til den ellers anmelderroste opsætning af ’Tarzan’.

- Vi må bare konstatere, at Tarzan-forestillingen i København ikke solgte, som den skulle. Der er simpelthen blevet budgetteret med for høje salgstal. Derfor tager vi konsekvensen allerede nu og iværksætter handlingsplanen fra i dag, siger Gitte Lillelund Bech.

Bestyrelsesformanden giver konkurrencen på markedet en del af skylden for det store minus og tager også sin del af ansvaret.

- I øjeblikket spiller der tre-fire musicals i København om ugen, og det forudså bestyrelsen ikke, da man lagde budgettet for 2019. Der er større konkurrence, og det er der ikke blevet taget højde for, siger Gitte Lillelund Bech.

'Det er vanvittigt dyrt at lave musical'

Den analyse bakker Michael Eigtved, der er musicalekspert og Cand.mag. i moderne kultur ved Københavns Universitet, op omkring.

- København er et hårdt marked med meget populære og meget brede forestillinger, der er kommet til. Og så er det en følsom branche. Det er vanvittigt dyrt at lave musicals, og der skal ikke meget til, før det giver underskud, siger han.

Fredericia Kommune har tidligere holdt hånden under byens teater rent økonomisk, og Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S) ærgrer sig over det dårlige regnskab. Men han har ikke mistet troen på byens kulturvartegn.

- Fredericia Teater er en kæmpe succeshistorie, der har været med til at forny Fredericias brand og skaffe tusinder af gæster til Fredericia hvert år. Nu skal økonomien konsolideres, så vi også på længere sigt har succes, siger han.

Ud over fyringer og et forsøg på bedre økonomistyring skrinlægger Fredericia Teater også foreløbigt et projekt om at bygge et nyt teater i Kanalbyen i Fredericia.

Der skal fyres i alle afdelinger af teatret, men teaterdirektør Søren Møller er blevet fredet, siger bestyrelsesformand Gitte Lillelund Bech.

- Vi har selvfølgelig haft nogle drøftelser i bestyrelsen, og vi mener, at Søren Møller som teaterchef er den, der har været med til at opbygge den høje kvalitet, som Fredericia Teater har. Den ønsker vi fortsat at skulle have, og derfor kommer det ikke til at berøre ledelsen, siger hun.