Andy fik det første stik med coronavaccine fra Moderna: 'Det bliver en fornøjelse'

Andy Puggaard Thomsen er i behandling for kræft, og han glæder sig til at få mere bevægelsesfrihed.

Her bliver Andy Puggaard Thomsen som den første dansker vaccineret mod covid-19 med vaccine fra Moderna. Danmark har i første omgang fået 5.000 doser vaccine fra det amerikanske firma. (Foto: Frank Cilius)

Det første stik med coronavaccinen fra Moderna er blevet givet herhjemme.

Det skete til middag på et nyåbnet vaccinationscenter i Vejle.

Det var Andy Puggaard Thomsen fra Gørding, der som den første dansker gjorde sig klar til at blive stukket.

- Det bliver en fornøjelse, sagde han, inden sygeplejersken gav ham vaccinen.

Andy Puggaard Thomsen er 75 år og fra Gørding. Han er i øjeblikket i behandling for sin kræftsygdom på Vejle Sygehus og er i særlig risiko for at blive alvorlig syg, hvis han bliver smittet med coronavirus.

Nu glæder han sig til at komme mere ud.

- Det var så let som ingenting. Det føles rigtig godt, for det kan hjælpe til, at man får lidt mere bevægelsesfrihed, siger Andy Puggaard Thomsen.

75-årige Andy Puggaard Thomsen fra Gørding lægger arm til det første stik med coronavaccine fra Moderna.

Erfaringer med Moderna samles i Vejle

Region Syddanmark har fået 4.800 doser med vaccinen fra Moderna. Halvdelen af dem lægges på frys, inden den anden dosis skal gives om 28 dage.

Det er blandt andet udsatte kræftpatienter og frontpersonale på Vejle Sygehus, der bliver tilbudt et skud coronavaccine.

Vaccinerne bliver alle sammen givet på centret i Vejle, og det er der en god grund til, siger Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og for de danske regioner.

- På den måde kan man isolere de første erfaringer til et enkelt center, og lære lidt om dem der, siger hun.

Leder af center: Vi er glade for at komme i gang

Peter Ivan Andersen er læge og driftsleder af vaccinationscentrene i Vejle og Kolding. Han har haft rygende travlt med den praktiske indretning.

Og nu gælder det altså vaccine med Moderna, men centret er også klar til at bruge vaccinen fra Pfizer-BioNTech.

- Vi er bare glade for at komme til at vaccinere, og så betyder det lidt mindre, hvilken vaccine det er, siger han.

Ud over indretning af lokalerne med nye gulve og hvidmalede vægge, så har personalet også brugt uger på at finde ud af, hvordan vaccinen fra Moderna skal håndteres.

- Den skal behandles med rolig hånd og må kun transporteres en gang. Så den opbevarer vi på frost ét sted i regionen. Derfra bliver den kørt direkte ud til det lokale, hvor den skal bruges, forklarer Peter Ivan Andersen.

Han fortæller også, at man ikke selv kan vælge, hvilken vaccine, man vil have. Regionerne uploader cpr-numre på de danskere, som står for tur, og så får de den vaccine, der er til rådighed.

- Det gælder om at få vaccineret så mange danskere som muligt, så hurtigt som muligt, siger Peter Ivan Andersen.

Planen er, at personalet på vaccinationscentret i Vejle skal kunne stikke omkring 1.800 personer om dagen, så snart leverancerne af vaccinen kommer op i omdrejninger.

Statens Serum Institut skriver på deres hjemmeside, at den næste leverance af vaccine fra Moderna formentlig kommer i uge fire.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter