Anne Grethe har givet sine køer en vandseng: 'Det er alfa og omega, at en ko har tid til at hvile sig'

God nattesøvn giver god mælk, mener landmand Anne Grethe Hansen.

Anne Grethe Hansen i stalden, hvor nogle af køerne har fået vandmadrasser at sove på.

Vi sætter allesammen pris på en ordentlig søvnkvalitet, men det er altså ikke kun hos mennesker, at det er vigtigt at få hvilet ordentligt ud.

Også køer har brug for at være komfortable, når de skal slappe af, og derfor har Anne Grethe Hansen fra Give investeret i en helt ny form for luksus til sine køer: Vandmadrasser.

- Det er godt for køerne. De ligger blødere, og de får en bedre blodcirkulation. De ligger også ned i længere tid, og de rejser og vender sig ikke, siger Anne Grethe Hansen.

Anne Grethe Hansen viser vandsengene frem.

Hun har købt 40 vandmadrasser til sine 220 køer, men til sommer får hun leveret yderligere 180, så der er en vandseng til hver ko.

Hver madras er fyldt med 35 liter vand og kan bære en ko på op til 600 kilo.

Det virker til, at køerne - som er dovne af natur - er glade for ordningen. Selvom Anne Grethe Hansen har placeret vandmadrasserne længst væk i stalden, er der rift om dem og decideret ko-kø for at få en plads på vandmadrasserne.

- Det er alfa og omega, at en ko har tid til at hvile sig og ligge ned. Der skal cirkulere 14.000 liter blod igennem for at producere de 35 liter mælk, som vores køer producerer om dagen. Der skal noget blodcirkulation til, siger Anne Grethe Hansen.

Mere og bedre mælk

Hun kan se på køerne, at deres celletal er faldet. Det giver mere og bedre mælk. Samtidig er køernes ben blevet stærkere, og flere ting tyder på, at de kommer til at leve længere.

Ifølge Økologisk Landsforening giver det rigtig god mening at øge ko-komforten.

- Man taler tit om vigtigheden af en god nattesøvn blandt mennesker. Det gælder også for køerne. Når de skal producere mælk i mange år, er det vigtigt, at de er veludhvilede og fit for fight, siger Peder Bligaard, der er landbrugschef i Økologisk Landsforening.

Køer ligger ned mellem 11-13 timer i døgnet. De sover ikke så meget, men hviler sig primært, og der skal de ligge ordentligt.

Det mener også Peter Raundal, der er specialkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

- Hvis man kan få sine køer til at producere mælk i længere tid, kan det virkelig betale sig. Og hvis man skal det, skal køerne have et godt miljø at være i, inklusive komforten når de ligger ned, siger han.