App skal få os til at motionere på jobbet

Stillesiddende arbejde og motion går sjældent hånd i hånd. Det skal en mobilapp være med til at ændre på.

Hos forsyningsselskabet Trefor i Kolding laver de ansatte motion i arbejdstiden - blandt andet øvelser med hænderne. (Foto: Jonas Guldberg © DR)

Ryst hænderne og få løsnet dine skuldre.

Det er to små øvelser, som kan være gavnlige, for både kontormus og taxachauffører, der ikke får rørt sig på arbejdet.

'AppMotion' minder hver formiddag det stillesiddende arbejdsfolk om, at det er en god ide at holde en aktiv pause på et par minutter - med en video af en motionsøvelse.

Kroppen bliver sløv

- Hvis man sidder stille for længe, så bliver man træt og sløv i hele kroppen. Man skal op og stå for at få nogle aktive pauser for at få blod til hjernen og til kroppen, siger Trine Kyed fra Dansk Firmaidrætsforbund, der står bag app'en.

Den forskning, der er lavet, fokuserer mest på vores fritid. Altså, hvad det betyder, at vi sidder stille foran fjernsynet, når vi kommer hjem.

En ting er dog helt sikkert, og det er, at det ikke gavner vores sundhed at være passive.

Det er skidt at sidde stille

- Det, at sidde stille mange timer om dagen, kan have nogle negative konsekvenser for vores sundhed. Der er en forøget risiko for forskellige sygdomme, herunder diabetes type 2 og hjerte/kar-sygdomme, siger Kristian Overgaard, der er lektor på Institut for Folkesundhed i Aarhus.

Han har stået i spidsen for en rapport, der har undersøgt, hvad det betyder for vores sundhed, at vi sidder stille.

Men bare fordi man henter en app, laver man jo ikke nødvendigvis øvelserne. Hos Firmaidrætten er Trine Kyed sikker på, at de tilmeldte bruger videoerne til en aktiv pause:

- Det viser sig, at brugerne er ret opmærksomme på, at få tingene gjort. Og er man tilmeldt, så håber jeg da også, at man får lavet øvelserne, siger hun.

Skal få folk op af kontorstolen

Men det er svært at sige, om det netop er en app, der skal få folk op af stolene.

- Hvis man kunne svare på, hvad der skal til for at få folk til at bevæge sig mere, eller bevæge sig mere hensigtsmæssigt, så ville jeg være rigtig glad, siger Kristian Overgaard.

Irene Thomsen, der er leder af den tekniske afdeling hos Forsyningsselskabet Trefor, er en af dem, der har taget øvelserne til sig. Hun bruger mail-versionen, der er en forgænger til app'en.

Hun glæder sig over muligheden for få rørt sig i arbejdstiden.

Korte og effektive øvelser

- Den minder mig om, at jeg skal huske at bevæge mig. At jeg kan løbe op ad trappen, når jeg skal hente kaffe. At jeg kan hæve mit skrivebord, så jeg kan komme op at stå. Øvelserne er korte og effektive, og du kan udføre dem, mens du passer dit arbejde, siger Irene Thomsen.

Kathrine Flink Isager Hansen har ansvaret for Trefors sundhedsindsats. Hun er glad for, at der er flere blandt de 250 kontoransatte, der får rørt sig i arbejdstiden.

- Jeg synes, det er en rigtig god ide, fordi det er nogle øvelser, man kan integrere i sin arbejdsdag, så man ikke skal tilsidesætte sit arbejde. Samtidig er det en lille reminder om for eksempel at huske at køre sit bord op, eller få rullet med skuldrene, siger hun.

Holder sig rank resten af dagen

- Jeg kan mærke, at det er effektivt, og at kroppen bliver løsnet op. Det giver mere energi, og en bevidsthed om at holde kroppen rank resten af dagen, siger Irene Thomsen fra den teniske afdeling i Trefor.

Ifølge Vidensrådet for Forebyggelse er antallet af danskere med stillesiddende arbejde vokset i løbet af de sidste mange år. I dag sidder 40 procent af os alle stille i mere end seks timer på arbejdet.

 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter