Arkæologer jubler over fund af jernalderby og guld ved Jelling

Romerske sølvpenge og guldklumper fra jernalderen er gravet op af jorden.

En lille klump guld, en romersk sølvdenar og resterne af en hel landsby - altsammen cirka 2000 år gammelt - er de fund, der peger mod jernalderen i en ny udgravning i Jelling

Hvis du troede, at Gorm den Gamle var det første levende menneske i Jelling, så må du hellere tro om.

En ny stor stor arkæologisk udgravning i byen viser nemlig, at der i jernalderen, i perioden mellem år 300 - 600 e. Kr., boede mennesker i en landsby på stedet, og at de både havde guldklumper og sølvmønter fra Romerriget i hænderne.

Gorm den Gamle kom først til Jelling langt senere. Han blev begravet i byen i år 959 efter Kristus.

Siden november har arkæologer fra Vejlemuseerne været i gang med skrabere og skeer i den østlige del af Jelling, og på et seks hektar stort område har de endevendt jorden og fundet en bebyggelse fra jernalderen med 3-6 gårdsenheder.

Enhederne indeholder et hovedhus, som er bygget af træ, pileflet og ler, og der er værksteder og opbevaringsrum knyttet til husene.

  • Jernalderlandsby graves ud i Jelling. Foto: Esben Klinker Hansen, Vejlemuseerne. (© Esben Klinker Hansen)
  • Udgravning af jernalderlandsby. De hvide prikker er stolpehuller. Foto: Esben Klinker Hansen, Vejlemuseerne. (© Esben Klinker Hansen)
1 / 2

- Vi kan se, at fundene er fra jernalderen ved at kigge på husenes form. Samtidig har vi fundet genstande, der er fuldstændig typiske for jernalderen, siger museumsinspektør fra Vejlemuseerne, Katrine Balsgaard Juul, der er glad for, at der nu er bevis på, at der var liv i Jelling i jernalderen.

- Vi har hele tiden vidst, at vi gravede i en jernalderby, men det særlige er, at vi nu beviser, at kimen til vikingetiden blev lagt allerede i den tid, og at der har boet mennesker i Jelling mange år før vikingetiden, siger Katrine Balsgaard Juul.

Et af de særlige fund er et lille stykke guld, som enten er en smeltet romersk mønt eller måske råmateriale til et smykke.

- Og i går fandt vi en romersk sølvdenar. Den er interessant, fordi den fortæller, at der har været kontakt til romerriget på det tidspunkt, siger Katrine Balsgaard Juul.

Arkæologerne regner med at grave i Jelling resten af året.

- Vi er vildt oppe at køre over de her fund. Både guldklump og denar er fede, men det er mindst lige så fedt, at vi har fundet landsbyen, fordi den er så stor. Vi kan finde ud af alt muligt om jernalderen bare ved at kigge på den her landsby, siger Katrine Balsgaard Juul.