Arlette Andersen overlevede Holocaust: Nu stiftes en frihedspris i hendes navn

Hun overlevede 12 måneders fangenskab i Auschwitz under 2. verdenskrig. Nu stifter 4. maj-komiteen i Fredericia Arlette Andersens Frihedspris.

Arlette Andersen fra Fredericia - Tidligere fange i nazitidens KZ lejr. (Foto: claus fisker © Scanpix)

- Jeg håber, at de unge mennesker vil tænke lidt mere over hvad frihed er. For her i Danmark er det heldigvis givet. Men når man ser ud i verden, så er det noget, man virkelig skal kæmpe for.

Det siger 92-årige Arlette Andersen fra Fredericia. Hun er én af de sidste overlevende fra koncentrationslejren Auschwitz.

Gennem de sidste 25 år har Arlette Andersen besøgt mere end 100 forskellige skoler og uddannelsesinstitutioner i Danmark, og næsten 100.000 mennesker har hørt hende fortælle om sit liv.

I går indstiftede 4. maj-komiteen i Fredericia en pris i hendes navn, Arlette Andersens Frihedspris.

Højtideligheden foregik på Fredericia Gymnasium, hvor hun har undervist i 30 år.

- Det er en anerkendelse af det, jeg har prøvet at fortælle eleverne, så det er jeg meget glad for, siger Arlette Andersen.

Fredericia Gymnasium er medstifter af prisen sammen med Danske Bank, Fredericia Dagblad og Fredericia Kommune.

Her mener rektor Poul Erik Madsen, at der er brug for at minde de unge om, hvad der skete under anden verdenskrig.

- Der er ingen tvivl om at mange af dem, for hvem 4. maj betyder en helt masse, de er væk i dag. Hvis vi fortsat skal skabe en interesse blandt unge mennesker, så kan vi understøtte det gennem sådan en pris, siger Poul Erik Madsen.

Arlette Andersens Frihedspris består af tre portioner penge,10.000 kr., 5.000 kr. og 3.000 kr. Den bliver uddelt hvert år den 4. maj og unge mennesker, der bor i Fredericia kan ansøge om pengene.

Facebook
Twitter