Robotter kan hjælpe børn med særlige behov at lære og lege.
Børnene bruger normalt meget energi på at forholde sig til andre mennesker.
Men når robotten giver f.eks. autistiske børn en opgave, behøver de ikke at afkode kropssprog og signaler.
De bliver i øjeblikket testet på skoler og institutioner i Billund og Odense kommuner. Og på Søndre Skole i Grindsted har en gruppe autistiske børn haft fire forskellige robotter med i klasselokalet.
Robotter kan også være en talende bold
De sociale robotter bliver udviklet i et offentligt privat samarbejde og de skal være med til at fastholde børnenes opmærksomhed.
- F.eks. hedder en af dem Max, og han kan godt lide pizza med slik og rigtig dårlige vittigheder, fortæller Rikke Risager om en af robotterne.
Hun er ansat i den danske virksomhed Blue Ocean Robotics, som laver robotterne.
De giver børnene forskellige opgaver, f.eks. i form af en interaktiv bold, der siger: "Rør mig, når jeg er rød".
Teknologien er tydelig og genkendelig
Og resultaterne af robotforsøgene er gode. For nogle gange har børnene meget lettere ved at forholde sig til en robot end til kammeraterne og læreren.
- Det er bare en teknologi, der er meget tydelig og genkendelig. For nogle af de her børn er det et rigtig godt rum at gå ind i hvis de skal lære og lege, siger Rikke Risager fra Blue Ocean Robotics.
Det kræver nemlig meget for de autistiske børn at være sammen med andre
- Det her med at tolke på andre menneskers kropssprog og forstå intentionen bag det, de siger, kan være rigtig vanskeligt for de her børn, siger Rikke Risager fra Blue Ocean Robotics.
Region Syddanmark skal være med til at evaluere
Udviklingen af de sociale robotter er et samarbejde mellem blandt andet Børnenes Hovedstad, Billund, en dansk og en amerikansk robot-virksomhed og Region Syddanmark.
Overlæge og forskningsleder i psykiatrien i Region Syddanmark, Niels Bilenberg mener, at robotterne åbner en helt ny kanal for indlæring.
- Det er ligesom dengang, computerne kom ind i undervisningen i sin tid. Robotteknologi er bare version 2.0, siger han.