Belal elsker lugten i bageriet men drømmer om Syrien

PORTRÆT: Belal Cheikh er vild med sit job som ufaglært bager hos Easyfood i Kolding, men han håber på en dag at kunne vende tilbage til Syrien.

(Foto: © Jesper Bak- DR Trekanten, (c) DR)

Der bliver slået stort brød op, når andengenerationssyreren Belal Cheikh passer sit job som ufaglært bager på Kolding-virksomheden Easyfood.

Der skal fremstilles dej til pølsehorn, pizza og mange andre produkter, som bliver solgt rundt om i verden. Og 33-årige Belal Cheikh føler sig rigtig godt tilpas i det store bageri.

- Jeg elsker det, lyder det umiddelbart fra den energiske mand. Han finder virkelig fornøjelse i jobbet i bageriet, men nok så vigtigt gør kollegerne og ledelsen arbejdspladsen til et godt sted at være.

Belal Cheikh fremhæver, at der ikke bliver gjort forskel på ansatte, selvom nogle er højtuddannede og andre ingen uddannelse har.

- Vi er alle sammen ens her, og det er jeg rigtig stor fan af. Det er en tillidserklæring.

Når en portion dej vejer flere hundrede kilo, så skal der bruges noget gær. (Foto: © Jesper Bak- DR Trekanten)

Flyttede til Syrien for at lære sproget

Belal Cheikh er født og opvokset i Kolding. Hans far kom til Danmark i 60'erne for at få arbejde. Nogle år senere blev han gift i Syrien, og parret slog sig ned i Kolding og fik børn.

Indtil han blev 12-13 år, var hans liv på mange måder som mange andre jævnaldrende.

- Jeg gik i skole, og dyrkede en masse sport. Det var en dejlig opvækst.

Hver eneste sommer tog Belal Cheikhs forældre ham med til Syrien, og da han nærmede sig teenageårene slog familien sig ned i landet, så han kunne lære sproget. Det husker han som en hård men også lærerig tid.

- Jeg kunne tale arabisk, men jeg kunne ikke læse og skrive det. Det fik jeg lært, og i dag er jeg rigtig glad for, at jeg har begge dele, siger Belal Cheikh.

Fra job i Kolding til familie og firma i Syrien

Familien flyttede tilbage til Kolding, og den unge andengenerationssyrer fik bidt sig fat i arbejdsmarkedet med forskellige job hos bl.a. et pakkefirma og en maskinfabrik. I 2007 blev han så ansat hos Easyfood, hvor han var et års tid.

Belal Cheikh kontrollerer udstyret, inden produktionen bliver sat i gang. (Foto: © Jesper Bak- DR Trekanten)

Selvom det var et godt job, trak Syrien i Belal. På et af sine ophold i landet mødte han Romayla til en fest. De faldt i snak, og det endte med, at de forlovede sig. Så i 2008 tog han springet og flyttede til Syrien, giftede sig og begyndte et nyt liv.

Belal Cheikh tog en uddannelse som entreprenør i landet og åbnede sit eget firma.

- Det var et dejligt job. Jeg købte lejligheder og butikker fik dem renoveret og solgte dem videre. Der var ikke så mange regler, som i Danmark, så det var meget lettere. Jeg havde aldrig troet, jeg kunne tjene så mange penge.

Rejste til Danmark da urolighederne begyndte

Parret fik også et par børn, før urolighederne begyndte i Syrien i 2011. Så blev Belal Cheikh kontaktet af den danske ambassade i Damaskus, der opfordrede ham til at forlade landet. Belal flyttede sin familie til Danmark. Og her gik der kun ganske kort tid, før han blev ringet op af sin gamle chef fra Easyfood, der tilbød ham job i bageriet.

-Det var rigtig dejligt. Jeg blev så glad.

Tilbage i Danmark ser Belal Cheikh sig selv som både som dansker og syrer.

- For mig er integration, at man opfører sig ordentligt, at man kan sproget og respekterer de regler, der er i samfundet. Og er et godt menneske i bund og grund.

Vil gerne gøre en forskel

Lige nu er det livet i Danmark og arbejdslivet på Easyfood, det handler om, og Belal Cheikh er stolt af sit job som bager, og han sætter en ære i at tingene er i orden. Når 200-300 kilo ingredienser skal blandes til en dej, sker det aldrig, før Belal har sikret sig, at recepten er opdateret, og at udstyret er indstillet korrekt.

- Jeg dobbelttjekker altid, siger Belal Cheikh.

Hans dedikerede tilgang til jobbet var også medvirkende til, at hans chef bad ham være med, da virksomheden fik besøg af en multietnisk madklub. Her deltog bl.a. en del flygtninge fra Syrien, og derfor kunne han fungere som tolk, fordi han taler arabisk.

- Det er fedt at kunne gøre en lillebitte forskel, siger Belal Cheikh, der ikke er i tvivl om at sprogkundskaber er noget af det første, man skal have, når man kommer til et nyt land.

Håber der snart bliver fred i Syrien

Selvom det stadig kan have lange udsigter med et fredeligt Syrien med en ny regering, så drømmer Belal Cheikh om en dag at kunne flytte tilbage med sin kone og børn.

Han ved godt, det kan komme til at kræve meget tålmodighed, men Belal Cheikh håber, det kommer til at ske inden for få år.

- Jeg må ærligt indrømme, jeg forstod ikke værdien af landet Syrien, før jeg egentlig mistede det, efter krigen startede.

Blå Bog: Belal Cheikh

  • Er 33 år og voksede op i Kolding.

  • Bor i Kolding med sin kone Romayla.

  • Sammen har de Hayam på syv og Haya på fem år.

  • Har boet og arbejdet i Syrien fra 2008 til 2011.

  • Har arbejdet på Easyfood som bager siden 2011.