Betina gik til lægen: Mine drenge skal vaccineres mod HPV

Flere forældre vil have deres drenge vaccineret mod HPV, selv om det koster 3.000 kroner.

Betina S. Poulsen har valgt, at hendes to børn skal have HPV-vaccinen. (© (c) privatfoto)

Emil på 14 er vaccineret mod HPV. Han er søn af Betina S. Poulsen, som også snart skal have vaccineret sin anden søn Albert. Som mange andre forældre vælger hun at betale 3.000 kroner per barn for at få vaccinen.

For første gang i fire år stiger antallet af drenge og mænd, der bliver vaccineret mod HPV. I 2016 fik 1.586 drenge og mænd vaccinationen, i år er tallet 2.602 frem til oktober, viser tal fra Statens Serum Institut.

Ledende overlæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Sygehus Lillebælt i Kolding, Annemette Lykkebo, er glad for tendensen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at drengene får vaccinen, fordi de bliver beskyttet mod HPV. Og vi ved, at HPV også hos drengene kan være årsag til kræft, siger hun.

Hun tror, at drengeforældrene vælger vaccinen i takt med, at flere piger også bliver vaccineret.

- Vi har fået manet nogle af de her fordomme og rygter i jorden i forhold til sikkerheden og bivirkninger af vaccinen, siger hun.

Hpv-vaccinen mod livmoderhalskræft har været heftigt debatteret, fordi vaccinerede piger, deres forældre og nogle læger har mistænkt den for at forårsage alvorlige bivirkninger.

Flere studier - både europæiske og amerikanske - har dog afvist mistankerne om bivirkninger.

Betina S. Poulsen kan ikke bære tanken om at Albert og Emil skulle få kræft.

- Jeg synes, det er vigtigt at vide, at vi har gjort, hvad vi kunne, og det er det vigtigste for os, siger hun.

Hun synes, det er urimeligt, at hun skal betale for vaccinen, som piger får gratis.

- Vi er jo ligestillede i Danmark. Det skal der også være i forhold til at blive vaccineret, siger hun.

Anne-Mette Rotwitt er praktiserende læge i Kolding. Hun har også haft et stigende antal besøgende, der vil have deres drenge vaccineret. Hun forstår heller ikke, hvorfor vaccinen til drengene ikke er gratis. For vaccinen beskytter dem mod mund- og svælgkræft og endetarmskræft.

- Der er efterhånden så meget evidens for, at der er øgning i cancerformer, som er forårsaget af HPV. Derfor mener jeg, at både drenge og piger skal vaccineres, siger hun.

Hun vil dog kun anbefale vaccinen direkte til forældrene, hvis de selv spørger til den på grund af prisen for vaccinen.

- Det kan komme til at gøre forældre kede af det eller give et misforhold, fordi der helt sikkert er forældre, der ikke har råd til vaccinen, siger hun.

I Norge er vaccinen gratis, og Sverige overvejer at gøre den gratis.

Når vaccinen koster penge i Danmark, så skyldes det, at man ikke kan redde tilstrækkelig mange fra at få kræft ved at tilbyde den til drenge.

- Det her handler om, at det er 33.000 drenge i en årgang, der skal have en vaccine for at beskytte 50 af dem, siger Liselott Blixt, formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

Det er en opfattelse, hun deler med Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse. Så forældre må betale for vaccinen selv, hvis de har drenge.

- Jeg mener, det er op til forældrene, hvis det er det, de ønsker. Vi bliver nødt til at lytte til hvad Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse siger, siger Liselott Blixt.

Facebook
Twitter