Bilister chikanerer nervøse elever og er aggressive mod kørelærere

Bilister dytter af køreskoleelever, og lærerne skal stå model til lidt af hvert. Problemet er stigende, mener union.

På trods af et tydeligt skilt, der viser, at Anders Gøttsch bil er en skolevogn, så bliver bilen ofte presset af andre bilister, der vil frem.

Det kan godt gøre ham vred, når bilister mangler respekt for eleverne, der er ved at lære at køre bil.

Anders Gøttsch er ikke den eneste kørelærer, der har oplevet problemet.

Hans Andersen, der er formand for kørelærerforeningen i Fredericia og Omegn, fortæller om en særlig voldsom episode, som en af hans kollegaer var udsat for.

Her skulle en elev og en kørelærer lave et venstresving. En bilist bagved ville overhale i venstresvinget, men nogle modkørende var i vejen for, at det kunne lade sig gøre.

- Så dytter han helt vildt og kører meget tæt på, siger Hans Andersen.

Skolevognen kører ind til siden. Det samme gør den agresive bilist. Kørelæreren står ud og vil spørge den vrede bilist, hvorfor han dytter og kører så tæt på.

- Så står han også ud af bilen, og med det samme får kørelæreren lige en på hovedet, siger Hans Andersen.

Det hører ingen steder hjemme, når bilister hidser sig op over uprøvede elever, synes Hans Andersen. Han siger, at der er en grund til, at der står skolevogn på bilen.

- Så ved vi alle sammen, at når man ikke er færdigudlært, så tager tingede lidt ekstra tid. Så vil vil gerne have lidt hjælp, frem for at eleven får ekstra stress, siger han.

Gør eleverne nervøse bag rattet

Dokumentationschef Jesper Sølund i Rådet for Sikker Trafik har også hørt, at kørelærere oplever problemer med trafikanter, der chikanerer køreskoleelever.

- Så bliver jeg rigtig vred. Jeg synes, det er helt urimeligt, at man ikke respekterer, at der er nogle, der skal lære at køre bil.

Det findes ingen undersøgelser af vejvrede rettet mod køreskoleelever, men en undersøgelse fra sidste år viser, at vejvreden generelt er stigende.

Kørelærer i Vejle Anders Gøttsch havde tidligere på ugen en ubehagelig oplevelse. Efter et sving var eleven lidt langsom til at komme op på 50 kilometer i timen. Det var bilisten bagved alvorligt sur over.

- Der var nogle fagter, der gjorde, at jeg ikke var i tvivl om, at han var meget utilfreds med, at vi kørte foran ham, siger Anders Gøttsch.

Presset fra bilisten bagved blev meget voldsomt.

- Da han så vælger at køre helt op i røven af os og tage et billede, mens han sidder bag rattet, mens han kører bilen, så blev det mig lidt for meget, siger Anders Gøttsch, der nu sad med en meget nervøs elev bag rattet.

Så han bad eleven om at holde ind til siden, så den utålmodige bilist kunne komme forbi.

- Så trykkede vi på pyt-knappen, og så kørte vi videre derfra, siger han.

Da køretimen var forbi, lagde Anders Gøttsch et opslag i Facebook Vejle. Her opfordrede han bilisten, der havde presset, til ikke at bruge det billede, han havde taget på sociale medier. Han appellerede også til, at folk tænker over, at hans elever er nye i trafikken.

Kørelærerunion: Stærkt foruroligende

Anders Gøttsch har Tobias Erngaard med som elev. Han har også oplevet bilister, der presser ham og kører for tæt på. Når bilisterne presser, opnår de det stik modsatte af deres hensigt.

- Det gør mig nervøs. Så kan det godt være, at klappen går ned for mig, og at jeg ikke lige ved, hvad jeg skal gøre. Så laver jeg endnu flere forkerte ting. Så går det bare mere galt end det allerede gør i forvejen.

Anders Gøttsch har været kørelærer siden 2013. I dag oplever han oftere utålmodige bilister, end da han startede. Han ønsker sig, at bilister ville være lidt mere tålmodige over for deres medtrafikanter.

Formanden for Dansk Kørelærer Union René Arnt siger, at problemet med utålmodig bilister er i stigning over hele landet.

- Vi oplever i stigende omfang på landsplan, at andre bilisters tålmodighed og respekt over for skolevognene er stærkt faldende. Det er stærkt foruroligende, siger han.

Han siger, at kørelærerne er udsat for både verbale og fysiske trusler, når de holder i trafikken.

- Det er helt uforståeligt, at andre trafikanter har sådan en adfærd, siger han.

Facebook
Twitter