Billeder skal hjælpe hukommelsen

Et sæt kort med billeder skal hjælpe demente til at huske bedre - og udtrykke deres ønsker.

Billedkortene til demente er kommunikationsdesigner Caroline Tranbjergs afgangsprojekt fra Designskolen i Kolding. (Foto: Jonas Guldberg © dr)

Demente borgere kan få hukommelsen på gled med et nyt værktøj, der kan hjælpe den demente til at huske ord og dermed få et bedre liv.

'Genklang' er en række kort, der viser billeder af forskellige aktiviteter.

Kortene kan for eksempel være lavet ud fra gamle fotos, hvor den demente selv er på, fortæller udvikleren, kommunikationsdesigner Caroline Tranbjerg. Hun udviklede kortene som sit afgangsprojekt fra Designskolen i Kolding.

- De får deres stemme igen. De får friheden tilbage, så de kan sige, hvilken aktivitet, de vil lave, i stedet for at være passive, og lade andre fortælle dem, hvad de skal lave. De kan huske hvem de er, og hvad de kan lide, fortæller Caroline Tranbjerg.

Også de pårørende kan få glæde af kortene. For det kan være svært at vide, hvad man skal snakke om, når ens mor eller far er dement.

- Det kan være svært for de pårørende at blive ved med at finde på ting at lave sammen med den demente. Så kortene er også et værktøj, så man kan finde ud af, hvad den demente, har lyst til at lave i dag, forklarer Caroline Tranbjerg.

Sammen med 51 andre nyuddannede designere udstiller hun i øjeblikket sit afgangsprojekt på Koldinghus.