Billundbane vil øge rejsetiden fra Vejle til Herning

En ny jernbane betyder, at tog er nødt til at vente på hinanden ved Grejsdal Station.

Sådan kan det komme til at se ud, hvis toget kommer til at stoppe lige udenfor terminalen i Billund Lufthavn. Visualisering fra høringsmaterialet fra Banedanmark. (Foto: Banedanmark)

Formålet med ’Billundbanen’ – en togstrækning mellem Vejle og Billund – er hurtigere og bedre offentlig transport til og fra Billund Lufthavn og Legoland for anslået én million brugere.

Helt konkret er projektets mål at forkorte rejsen med fire minutter.

Men for de rejsende mellem Vejle og Herning, som der sidste år var 892.000 af, vil den nye jernbane medføre længere rejsetid.

De vil med den nye løsning tabe det samme antal minutter, som vindes for brugerne af Billundbanen, deres rejse vil med andre ord blive fire minutter længere.

Det viser et svar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Folketingets transportudvalg.

Togene til Herning skal dele spor med togene til Billund på de første 14 kilometer til Jelling, og da der kun er ét spor på strækningen, kommer togene til at vente på hinanden.

For sent på arbejde

Selvom fire minutter enkeltstående ikke lyder af meget, så kan det betyde en hel del for togpendlere som 18-årige Nicolaj Lindegaard.

Han ankommer i dag til Vejle, så han lige præcis kan nå på arbejde som slagter til klokken syv, og han er ikke tilfreds med, at rejsetiden ændrer sig.

- Det er ikke helt vildt godt med fire minutters tab. Jo længere tid toget tager, jo senere kommer jeg på arbejde – og det er min chef ikke ret glad for, siger han.

Og der er noget om snakken, mener professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau fra DTU.

- Tit hører man nogen sige, at små tidsforskelle ikke betyder noget, men det er simpelthen ikke rigtigt. Hvis man ganger fire minutter med de 900.000 brugere, så er det et rigtig stort tidstab, siger han.

En uinspirerende løsning

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) er overrasket over, at Billundbanen vil give forøget rejsetid på togene mellem Vejle og Herning.

- Det er jo ikke den måde, man inspirerer folk til at bruge den offentlige trafik. Sådan får man i hvert fald ikke flere til at køre med tog.

Borgmester Jens Ejner Christensen fremhæver dog, at det er positivt, at den nye jernbane vil betyde flere afgange fra Jelling og Vejle station.Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har ikke ønsket at kommentere sagen, men henviser i stedet til det svar, han allerede har givet Folketingets Transportudvalg (om som kan læses i faktaboksen ovenfor).

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter